3. Dahlslekta

                GEOGRAFI                
           

I dag finner vi Dahlslekta på mange steder, både i Norge og rundt om på kloden. Stedene Kvæfjord med Øynes og Dale, Trondheim, Tromsø, Vadsø og Ålesund, har i historisk perspektiv på forskjellige måter hatt sentrale posisjoner i Dahlslektas historie. I nyere tid finner vi mange også andre steder som f.eks. Kirkenes og selvfølgelig finner vi flere i
Østlandsområdet.

           
                                                 
            KVÆFJORD                                          
           

Det startet i Kvæfjord, vår første Dahl, Ole Hansen Dahl, ble født på Dale i Kvæfjord. Hans besteforeldre (farmor og farfar) bodde på Øynes hvor Oles far, Hans Rasmussen ble født. Familien flyttet over fjorden til Dale omkring 1855, her møtte Hans Beret Andersdatter og Ole ble født, mest sannsynlig i 1774. Han ble i alle fall døpt i Kvæfjord kirke 13.mars (4.søndag i fasten) 1774. Ole tok navnet Dahl etter gården Dale hvor han vokste opp. Dalegården var da eid av Nils Pedersen gårdbruker og lensmann, han er i folketellingen oppgitt som Berets bror, mest trolig halvbror. Etter å ha fått opplæring som lærer hos presten Buchardt, fikk Ole mot slutten av 1790 jobb som skoleholder i Kierringøe, Steigen, Ole hadde ingen søsken og derved forlot vår Dahlslekt Kvæfjord.

Øynes, ”hvor det hele startet”, er ytterste gåd påKveøa. Områet preges av en serie gravrøyser langs strandlinja. Alle visstnok fra jernalderen. Og stedet har sine historier både om mennesker og makter. Dette er ikke minst levendegjort i fortellinga ”Havet Gru” som ble skrevet ned av baptistpastor og forfatter Helbostad på 1920-tallet. Øynes ser ut til å ha vært det første ”kræmerleie” eller ”borgerleie” i Kvæjord. Alt i 1680 var det en uteliggerborger der, Jon Ellingsen Norman. Han flytta i 1682 til Elgsnes borgerleie. Senere drev Tarald Giæver sitt borgerleie fra Øynes, frem til han gifta seg med enka på Vebostad (også på Kveøya) og flyttet dit. Man vet ikke om det siden var ”borgere” påØnes. Stedet har dålig havn og ble kanskje gitt opp av den grunn, enda stedet ellers ligger lagelig til så lenge all ferdsel foregikk med båt. (Erling Linde; Kvæfjordboka, 1960)

 

           
   

   
           

Dahlslekta kom så tilbake til Kvæfjord i 1951. Anna Ida Mathilde Dahl var gift med John Røst Schjelderup Olaisen som uten kunnskap til slektshistorien og tilknytningen til Kvæfjord, i 1950 kjøpte forretningen Dankert Nilsen fra Klaus Røst. Familien leide de første 4 årene bolig hos Asta Rørvik, Dalsnes som var en del av Dalegården hvor Ole vokste opp. I 1956-57 hadde familien Laila Øynes som hushjelp og John hadde i sin forretningsvirksomhet mye handel med folkene på Øynes og Dale. Dahlslekta forsvant fra Kvæfjord da Anna døde i 2006

           
            TRONDHEIM                                          
           

På en eller annen måte møtte Ole, mens han var skoleholder i Kierringøe, sin Ellen fra Strinda, Trondheim, hvordan han traff henne er en annen sak. Men Dahlslekta har i den videre historie mye tilknytning til Trondheim. Ellen og Oles datter, Anne Birgitte ble gift med sin fetter Sivert With fra Trondheim og deres sønn Richard With (hurtigrutas far) var gift med søstrene Oliane og Augusta Wennberg, døtre av skolebestyrer Ole Wennberg, Bakklandet skole, Trondheim.

Familiene Wold, Baard og sønnen Jørgen Lorentz, bodde nærmere bestemt på Lademoen. I Nanna Withs bok ”Underveis” beskrives eiendommene slik; ”Jøgen Lorents Wold, som foruten åvæe sjøann, havnefogd og offiser hadde et kjent gjestgiveri og traktøsted påsin eiendom; ”Wolds Minde”, en vakker gåd, hvis have omtales i Carl W. Schnitlers bok ”Norske haver”, og hvor grev Schmettows feltvogn var anbragt som lysthus. Like i nærheten lå lensmann Wolds vakre gård ”Lykkens Prøe”.

           
            Dagens Trondheim kommune med Strinda og Lademoen, er i utstrekning:            
                       
           

Dahlslekta hadde også i senere tid og har fortsatt relasjoner til Trondheim. Gudrun Dahl, Gustav Dahls yngste datter fra første ekteskap, utdannet sykesøster, jordmor og helsesøster var i en årrekke ved E.C.Dahls Stiftelse, gift med Nikolai Eidem, bodde i Trondheim og deres datter Randi, gift med Jens Kristian Lervik, med familie bor på Kvål, like utenfor Trondheim. Andrea Erikka Dahl, Gustav Dahls eldste datter, var gift med Olaf Rokseth fra Trondheim og på sine eldre dager bosatte hun seg i Trondheim. Sønnen Rolf, prof.med., var i en årrekke lege ved Trondheim sykehus.

           
            TROMSØ                            
           

Omkring 1818 ble Ole ”headhuntet” eller befordret som det den gang het, til Tromsøfor åetablere almueskole for byen. Sokneprest Borchgrevink sørget også for å få utlagt ”Klokkergåden” nord påTromsøa til beste for Ole. ”Klokkergåden” låi området like nord for dagens universitetsområde og strakte seg ned til sjøen. Gården ble revet i 1945 og var i den seneste tiden benyttet av Bjerks rideskole. Man antar at familien bosatte seg der da de kom til Tromsø. Senere, i 1825, dessuten fikk han (Ole) i 1825 utlagt grunn i byen og bygde seg hus nær skolen, Sjøgata 7.

           
                       
           

Sjøgata 7 omkring 1955-56,utsikt i retning fra Sjøgata 2 hvor Ole Wold Dahls bolig lå. Almueskolen lå Bankgata 5, rett over gata til venstre. I dag ligger SAS Hotellet hvor Oles bolig lå.

           
           

Oles sønn, Ole Wold Dahl, overtok lærer- og klokkerjobben etter sin far og var sentral i utviklingen av folkeskolen i Tromsø. Oles nest eldste sønn, Simon, fikk ”borgerskap” i 1833 og drev i noen år forretning i Strandskillet (Strandgata 29), datteren Anne Birgitte og familien bodde på Sørøya hvor Richard With vokste opp. Vi finner i historien flere av Oles etterkommer også i de neste generasjonene bosatt i Tromsø.

           
                       
           

Dahlslekta deltok på flere måter i samfunnsutviklingen i Tromsø på 1800-tallet og flere
”Dahl-eiendommene” er omtalt i TromsøBys Historie (bind I) av N.A.Ytreberg. Bl.a.:

           
               

Som Tromsø-gutter må vi nærmest regne klokker Ole Dahls sønner, som begge (feil idet OHD hadde fire sønner; Baard-Lorentz-Simon-Ole) ble kjøpmenn i disse årene.
----
Høsten 1818 ble det holdt et møte i bygdekommisjonen for å ordne det aldeles forfalne skolevesen, i samsvar med loven av 14. juni 1816. Det ble vedtatt å prøve med en fast skole i Tromsø som eneste skolen i prestegjeldet. Skolehuset ble gjenoppbygget nær kirken (nåværende Bankgt 5) som toetasjes, med grunnmuret hus med torvtak 22 ½ alen langt og 6 alen bredt. Her var fire rom foruten kjøkken med grue og bakerovn. Biskop Krogh bad sognekommisjonen sørge for at skolehuset ble satt istand, og forhandle med byens folk om hva de vilde bidra til skoleholderens lønn.
----
Sogneprest Borchgrevink sørget også for å få utlagt ”klokkergåden” nord påøa til beste for Ole Dahl. Dahl fikk dessuten i 1825 utmålt grunn i byen og bygde seg hus nær skolen (Sjøgata 7).
----
Klokker Dahl har bygd Sjøgaten 7
(utmålt 1825), som senere tilhørte kjøpmann Baard Dahl (sønnen). Det er kanskje eldste huset i byen med liggende panel. Døra er enkel, men vindusgeriktene har det karakteristiske empire-utstyret.
----
I almueskolen skjedde ingen forandring til det bedre før byen fikk sitt eget styre. Den gamle klokker Dahl døde i 1839, men alt i 1833 var sønnen hans, Ole Wold Dahl, blitt ansatt som klokker og skoleholder. Faren hadde særskilt bedt om at sønnen måtte få stillingen. Unge klokker Dahl ble i 1837 gift med prostens datter Andrea Marie Rasmussen, og de bygde seg hus på hjørnet vis-a-vis prestegården
altså der telegrafkontoret no er.
----
Simon Dahl handlet i det lille toetasjes huset som inntil nylig stod ved nedre enden av Strandskillet (Strandgaten 29).
----
Langt farligere var en brann i juli 1852 i klokker Dahls (Oles sønn,Ole Wold Dahl) nye gård(der no telegrafbygningen står). Ilden var oppstått i bakhuset, som hadde torvtak. Dette ble regnet som en hindring for utbredelse av ilden.
----

           
           

Også i Nanna Withs bok-”Underveis” omtales Anne Birgittes og Sivert Regnor Withs hjem- ”Søibyen” som låved Strandskillet.

With og Dahlslekta deltok også i Tromsøs sosiale liv:

           
                       
            Fra N.A.Ytrebergs Tromsø Bys Historie.                                  
           
VADSØ
                                         
           

Vadsø-navnet har blitt skrevet på forskjellige måter opp gjennom tidene. Vi finner navnet skrevet på forskjellige måter som Vasthøen (1520), Vaadsoeen (1567), Wadzøen (1597), Wadzøe (1620), Watzøe (1683), Vasøen (1694) og Vadsøen (1717). Vadsø har bestått som fiskevær og antas bebodd av nordmenn i mer enn 300 år før det fikk bystatus i 1833.

Vadsø og med resten av Øst Finnmark opplevde fra midten på 1800-tallet gode økonomiske tider og økt tilflytting. Med brødrene Lorentz Andreas og Baard Benjamin Nikolai, sønner av Ellen og Ole Hansen Dahl kom Dahlslekta til Vadsø, først (1830) kom Lorentz og man kan gå ut fra at han oppmuntret Baard til å følge etter omkring 1838.

Vadsø ved litt forskjellige tidsepoker i nyere tid:

           
       
         
           

Lorentz Andreas Dahl kom til Vadsø omkring 1830 som den første av våre Dahl. Etter hvert etablerte og drev han handel på Torvet hvor Vadsø Modeforretning i sin tid holdt til.

Andreas Esbensen, svigerfar til Johan Marenius Rasch Dahl, etablerte forretning i Kirkegata. Denne ble senere overtatt av Johan.

Etter Johans bortgang flyttet Andrea Erikka og døtrene Thora og Erikka til Teatergata 54.

Forskjellige generasjoner Esbensen har bodd i Esbensengården, blant disse også Carl Brammer Esbensen som var gift med Maren Andrea Dahl, datter av Simon Dahl, bror til Baard Benjamin Nikolai Dahl og onkel til Johan Rasch. Så en Dahl har også bodd der.

Ved folketellingen i 1900 bodde Anna Eugenie og Gustav med barna Andrea, Dagmar og Johan (Edvard) sammen med Annas foreldre i Slettengata 116. I 1908 kjøpte Gustav naboeiendommen Slettengata 117 hvortil familen flyttet og bodde senere.
 

           
            ÅLESUND                                              
           

I nyere tid, fra omkring 1920 og fremover, fant mange vadsøværinger tilholdssted i Ålesund, også mange Dahlfolk. Dagmar Karoline Dahl fant sin Nils Foldal i Kjøllefjord og sammen flyttet de i 1933 til Ålesund. ”Skaret” ble fort et møested og ”rede” for slektninger og andre med tilhørighet til Vadsø. Flere Vadsø-jenter fant i mellomkrigstiden 1925-35 lykken og livsledsagere i Ålesund, de dannet egen kirkeforening og drev innsamling til ny kirke i Vadsø. Blant disse var Evanger søstrene Ingebjørg, født 1905 og Gjertrud født 1913, senere sluttet flere Dahljenter seg til, først Dagmar Karoline i 1933, så kom Thora Agnete og Anna Ida Mathilde. De førte også Kløverpatruljens speideraktiviteter fra Vadsø videre i Ålesund. I etterkrigstiden fikk flere av de neste generasjonene både utdannelse og oppdragelse i byen og ikke minst i ”Skaret”. Nils Aslaks kone Judith (Salkjelsvik) kom fra Ålesund.

           
           
 
           
           

Om ”Skaret” og Dagmar Karoline skrev en engang ”liten gutt” (Perry Øe) i Sunnmøsposten- "NyttiUka”, 18.mai 2006:

           
               

Øverst oppe i Skaret ligger Nordigårdsgaten.I dette noe spesielt utforma huset i nummer 18 bodde jeg som liten gutt i noen år etter krigen.Huset ligger der oppe på toppen med flott utsikt over Valderhaugfjorden.Barna i området hadde fine lekemuligheter,det lå bl.a en bunker fra krigstida rett nedenfor huset mot fjorden, og der lekte vi ofte.Og i nabohuset,den staselige kvite villaen med hvitt stakittgjerde omkring,bodde Nils Foldal og kona hans.Det er om henne denne lille fortellingen handler om.

Fru Foldal, eller ”Snille fru Foldal” som barna kalte henne,var ei vennlig og godhjertet dame,godt likt av alle,ikke minst av de små i nabolaget.Hun var veldig glad i barn,og vi elsket henne.Det hendte at hun inviterte noen av oss inn til brus og kake,og så fortalte hun eventyr og historier fra hun var liten.Vi elsket å høre henne fortelle.Gikk vi et ærend for henne,ble vi alltid belønnet med ei kake eller en 25 øring.Også jeg hadde flere ganger gleden av å få lov til å gå i byen for henne.

En høstdag i 1946 tømte en lastebil et stort lass finkløvd ved utenfor gjerdet til Foldal.En kamerat og jeg lekte foran huset,og da bilen var kjørt,kom fru Foldal ut og spurte om Magne og jeg kunne tenke oss å hjelpe henne.”All denne veden skal mannen min stable opp i kjelleren vår i kveld,kan ikke dere to kaste veden inn i hagen til oss over gjerdet,så blir det lettare for han Nils i kveld. Dere skal nok få noefor det”.Det ville vi .For fru Foldal ville vi gjerne glede.Vi var bare knapt 7 å gamle,men begge gikk vi trøstig i gang med å lempe ved.Gjerdet var høyt, så den ene av oss sto på ei kasse, mens den andre rakk vedkubbene opp til ham,som så lempet dem over gjerdet.Dette skiftet vi på.Det ble noen hårde timer,og vi var totalt utkjørte da vi endelig var ferdig etter godt 3 timers jobbing.Fru Foldal hadde holdt øye med oss fra vinduet,og flere ganger hadde hun vært ute hos oss med saft og kake.Når ba hun oss om å komme inn i huset.

Inne i kjøkkenet fikk vi ei brus hver.Vi var veldig tørste.Så sa hun:”Jeg synes dere har væt virkelig flinke og har gjort et godt arbeide.Nå skal dere få noe for det.”Hun tok frem den store pungen sin mensvi spent såpå”Vi få minst en 50 øing”, tenkte jeg,”ja kanskje ei heil krone hver”!

Det kribla i magen !

Fru Foldal åpna pungen,og det rasla i myntene.Så ombestemte hun seg,åpnet for seddelrummet og tok opp to nesten nye,blå, knitrende sedler og sa:”Magne, og Perry,her har dere løna deres”. Og så vi fikk hver vår 5 krone seddel i handa. Jeg glemmer aldri den lykkefølelsen jeg fikk da jeg sto med seddelen i hånden. Jeg var rik ! Jeg kunne kjøpe alt hva jeg ville i heile verda !Det var ufattelig ! At ho fru Foldal var snill,det visste jeg, men nå var hun for oss verdens snilleste dame.Vi var begge i ekstase. Og fru Foldal smilte og lo sammen med oss.Og så minst like glad ut som oss.Vi takket og takket,så fikk hun en stor klem av oss begge,før vi fo’r ut av døa med hver sin femmer i handa.Han Magne i fullt firsprang hjem til mor si, jeg selv sprang inn ved siden av i nummer 18 til mor mi mens jeg skreik:
”Se
mamma,ka e har fått av ho fru Foldal !”.

Det ble lenge før jeg kunne sove den kvelden. Kameraten min hadde det nok likedan.Mor mi hadde vært over hos fru Foldal og takket henne.Det var altfor mye,hadde hun sagt til henne.Men fru Foldal hadde svart at vi hadde slitt som voksne mannfolk,og at vi hadde fortjent lønna vår !

Siden har denne hendelsen vært meislet fast i erindringa mi.Aldri vil jeg kunne glemme denne dagen. Først det hårde slitet,så lønna,som langt overgikk hva jeg selv hadde venta og drømt om,seinere gleden og takknemligheten over fru Foldals generøsitet overfor kameraten min og meg.

I 1948 flyttet familien min tvers over Devoldmarka til Einarvikgata,og i 1950 gikk ferden videre til Steinvågen, hvor jeg faktisk ble født i det første krigsåret.Nye kamerater, ny skole, pubertet, forelskelse, kjærlighetssorg….. I disse åene skjedde det såmye som dempet tankene mine om tiden i Nordigårdsgata.Men jeg glemte henne aldri.Hun ga meg så mange positive minner,og skapte så mange gleder. Hennes kjærlighet og klokskap lever stadig i sinnet mitt og skaper stadig glede og takknemlighet og minner om noen deilige barneår der oppe i Nordigårdsgaten.

Snille fru Foldal, henne glemmer jeg aldri!
Æret være hennes gode minne.
 

           
                Anetreet                                      
           

Denne slektsoversikten som starter med Maren Pedersdatter og Rasmus Mathiassen benevnt som 1.generasjon og er fokusert på den ”rette” slektslinje frem til Gustav Dahl som 6.generasjon. Informasjon er ogsåtatt med om noen personer utenom den ”rette linje” som påforskjellig måte har utmerket seg og hvor informasjon har vært tilgjengelig.

 

           
           

De første seks generasjonene var:
1.generasjon;

           
            Ekteskap I:

Rasmus Mathiassen, 1725 1770
Maren Pedersdatter, 17??-1755

           
             

Barn;

                                                           
                   

Peder Rasmussen,1738-??
Beret Rasmusdatter,1742-??
Anders Rasmussen,1743-1773 (halshugget)
Michel Rasmussen,1746-??
Ole Rasmussen,1748-??
Hans Rasmussen,1751-1777 (?)

           
            Ekteskap II: Maren Hansdatter,1727-1773 (halshugget)            
             

Barn;

                                                           
                   

Hans Mathias Rasmussen,1756-??
Anne Maria Rasmusdatter,1758-1760
Anne Maria Rasmusdatter, 1761-??
Beret Rasmusdatter,1763-??
Rasmus Rasmussen,1764-??
Nils Rasmussen,1767-??

           
            2.generasjon;                                                        
                   

Hans Rasmussen, 1751-1777 (?)
Beret Andersdatter, 1736-1812

           
             

Barn;

                                                           
                    Ole Hansen Dahl, 1774-1839            
            3.generasjon;                                                        
                   

Ole Hansen Dahl, 1774 1839
Ellen Martha Wold, 1774-1855

           
             

Barn;

Baard Nikolai Benjamin Dahl, 1805-1876            
                   

Simon Marenius Dahl, 1807-1874
Lorentz Andreas Dahl, 1809-1860
Ole Johan Wold Dahl, 1813-1875
Anne Birgitta Olsdatter Dahl, 1814-1871

           
            4.generasjon;                                                    
                   

Baard Nikolai Benjamin Dahl, 1805-1876
Maren Anna Klæboe, 1808-188

           
             

Barn;

                                                           
                   

Oluf Edvard Martin Dahl, 1829-1857
Herman Richard Klæboe Dahl, 1831-1915
Anna Nikoline Dahl, 1834-1858
Baard Nikolai Dahl, 1836-1863
Rebekka Mathilde Dahl, 1838-døde som barn
Johan Marenius Rasch Dahl, 1840-1894
Mathilde Susanne Dahl, 1842-1910
Karl Anthon Reiner Dahl, 1845-1889
Regnor Dahl, 1849-1932
Nikolai Benjamin Dahl, 1852-?? (konfirmert i 1874)

           
            5.generasjon;                                                    
                   

Johan Marenius Rasch Dahl, 1840-1894
Erikka Andrea Esbensen, 1838-1918

           
             

Barn;

                                                           
                   

Rolf Eng Dahl, 1867-?? (utvandret til Russland)
Thora Dahl, 1868-1944
Erikka Andrea Dahl, 1870-??
Johan Nikolai Dahl, 1872-??
Anna Ida Mathilde Dahl (Nørregaard), 1874-??
Gustav Dahl, 1875-1970
Evald Dahl, 1880-1880 (6 mnd)

           
            Barn med Birthe Mortensdatter:                              
                   

Inger Mathisdatter Dahl, født 1879.
(Antar at mellomnavnet Mathisdatter har sammenheng med hennes stefar, Mathis Sarre.)

           
            6.generasjon;                                                    
            Ekteskap I;

Gustav Dahl,1875-1970
Anna Eugenie Hansen,1878-1932

           
             

Barn;

                                                           
                   

Andrea Erikka Dahl, 1896-1997
Dagmar Karoline Dahl, 1898-1992
Johan Edvard Dahl, 1900-1977
Georg Sigmund Dahl, 1904-1971
Olga Dahl, 1906-1977
Leif Albert Dahl, 1908, døde som barn
Karl Gustav Dahl, 1910, døde som barn
Thora Agnete Dahl, 1914-1996
Anna Ida Mathilde Dahl, 1916-2006
Gudrun Dahl, 1919-2008

           
            Ekteskap II; Elen Kristine Aslaksen,1902-1955            
             

Barn;

                                                           
                   

Ragnvald Mattis Dahl, 1932
Laila Dahl, 1934
Thea Dahl, 1935
Gustav Harald Dahl, 1937
Åse Dahl, 1938
Nils Aslak Dahl, 1938

           
           

Dagens yngste er den 11.generasjonen av Maren Pedersdatter og Rasmus Mathiassen og disse finner vi som;

 

           
              a. Oldebarn av Eila Margrethe og Fridtjof Johan Dahl:            
                Vadsø;                                                      
                 

Madelen Dørmænen,født 23.12.1993
Birgitte Dørmænen, født 07.07.1998
Henrik Dørmænen, født 30.06.2003

                             
                Vardø;                                                      
                  Kristian Pedersen, født 03.08.2007                              
                Tønsberg;                                                      
                  Matheo Gellein Povea, født 06.01.2008                              
                Arendal;                                                      
                  Fredrik Dahl, født 08.01.2001                              
                Ålgård;                                                      
                  Lukas Sandvik, født 02.08.2006                              
                Drammen;                                                      
                 

Daniel Boyle
Pernille Boyle
Ida Boyle

                             
                Ludvika, Sverige;                                                      
                 

Karen Boyle Thorbekk
Magnus Boyle Thorbekk

                             
                Fellingsbro, Sverige;                                              
                 

Maiken Boyle
Tanja Boyle

                             
                St.Abbotsford, New Zealand                                      
                  Jacob Bishop Boyle                              
                                                                               
              b.

Oldebarn av Erna Irene og Andreas Halvor Kvien;
Nordkjosbotn;

           
                  Mia Elise Haag Kvien, født 17.08.2001                              
                                                                               
               

RASMUS MATHIASSEN, 1725-1770
(1) MAREN PEDERSDATTER, 1725-1755
(2) MAREN HANSDATTER, 1727-1773

                             
           

Rasmus Mathiassen, født omkring 1725, ukjent fødested og foreldre. Rasmus ble gravlagt 6.mai 1770 på Kvæfjord kirkegård. Rasmus bodde på Øynes, Kvæfjord, frem til 1755, da hans første kone døde, kjøpte da gården Dale hvortil han flyttet og bodde der til han døde i 1770.

           
           

Rasmus var gift to ganger;
1. ekteskap;

                                 
            Hustru: Maren Pedersdatter, ukjent fødested og år, død i 1755            
            Barn:
(alle født på Øynes)
1. Peder Rasmussen, født 1738
2. Beret Rasmusdatter, født 1742
3. Anders Rasmussen, født 1743, død (halshugget) 1773
4. Michel Rasmussen, født 1746
5. Ole Rasmussen, født 1748
6. Hans Rasmussen, født 1751
 
           
           

Maren Pedersdatter var sannsynligvis fra Øynes området eller nærmere bestemt fra gården
Haug ? Maren og Rasmus hadde flere barn, men kun nedennevnte seks vokste opp, bl.a. ble en datter gravlagt i 1751 og det var ikke foran
nevnte ”2. Beret”.

           
            2. ekteskap;                                                            
            Hustru: Maren Hansdatter, født ca. 1725, ukjent fødested, død (halshugget) 1773            
            Barn:
(alle født i Dale)
1. Hans Mathias Rasmussen, født 1756
2. Anne Maria Rasmusdtr, født 1758, død 1760
3. Anne Maria Rasmusdtr, født 1761
4. Berit Rasmusdtr, født 1763
5. Rasmus Rasmussen, født 1764
6. Nils Rasmussen født 1767
           
            Maren Hansdatter var sannsynligvis fra Dahle.

Det er ukjent hvilket virke Rasmus hadde mens han bodde på Øynes, mest trolig var han husmann under Øynes-gården i kombinasjon med fiske.

Bo-oppgjøret etter hans død i 1770, forteller om fattige kår og en mann som kanskje hadde tatt seg ”vann over hodet” ved kjø av gåden Dale. Nils Pedersen, senere lensmann i Kvæfjord, overtok gården i 1773 ved skjøte fra Mathias Rasmussens ”starvbo”. Nils Pedersen var bror (halvbror) til Beret Andersdatter, mor til Ole Hansen Dahl, Ole vokste opp på gården. Boet ble ellers gjort opp med detaljerte utregninger for inndekning for de forskjellige kreditorer, men det ble intet igjen til barna;

           
                         
               

 

    Saaleedes er dette Fallite Stervboe paa
    beste maade udlagt til Creditorerne, hvor

    efter en hver sit udlæg kand annamme
    naar dennem lyster ; og fornemmes da
    heraf at ingen Arv kand falde til denne
    afdøde mands børn.

W : M : Thomæson

             
                                                                               
           

Noen av Rasmus’ barn kom i vanskeligheter. Av Kvæjord Tinglags protokoller fremkommer bl.a.

           
             

1. Beret Rasmusdatter,født 1742 (søster av Hans, Oles far)
Nyt ting den 29/6 1765 på Vebbestad.
Her var innstevnet Beret Rasmusdtr. Dahle, fordi at hun hadde sagt at hun var med barn, og at drengen Joen Olsen Dahle var barnefaderen. Hun erkjente at ha løiet hele historien, hvorfor Joen Olsen tilgav hende, når hun vilde betale sakens omkostninger.

Nyt ting den 30/6 1772 på Vebbestad. Her hadde fogden Rynning innstevnt Bereth Rasmusdtr Udstrand og Niels Andersen ibid. for sammen at ha avlet et foster, og for at gjøre rede for hvor dette er blitt av. Bereth møtte og forklarte, at hun var 30 år gammel, og født på Øines og hadde hele tiden opholdt sig her i menigheten. Hun var blitt besvangret av Niels Andersen under ægteskabsløfte, men da hun engang sprang efter kreaturene for hun ilde og aborterte en kjøtklump, uten menskelig skapelse. Dette hadde hun fortalt for sin matmor, Karen Larsdtr, og hadde båret fostret til sin stemor, Maren Hansdtr, som rådet henne til at begrave det i kirkegården, men hun hadde derimot lagt det under kirkesyllen. Saken kom frem under flere ting. Vidnerne sa, at hun hadde vært så tyk som en almindelig fruktsommelig kvinde, men så ble hun smal igjen. Da det ikke kunne skaffes bevis for noget fuldbåret foster, ble hun at felde kun etter leiermålsloven, og måtte betale 6 rdl. samt sakens omkostninger, og hvis hun ikke kunde betale dette, skulle hun lide corporlig straf på kroppen.

2. Peder Rasmussen, født 1738 (Hans’ bror)
Nyt ting den 5/7 1766 på Vebbestad.
Her hadde Tarald Giæver innstevnt Rasmus Mathisen Dahle fordi han hadde hentet sin søn, Peder Rasmussen, 28 år gammel, ut av tjenesten hos Giæver, hvor han var skyldig penger, som dog Rasmus var villig til at betale, men hævdet ellers at sønnen kun hadde lovet tjeneste til slåtten var over, mens Giæver sa at han hadde festet sig til 25 april. Giæver hadde også stevnet inn sønnen Peder Rasmusen for slemme ord mot ham. Der var flere vidner møtt frem og av disse fremgikk så følgene: En båt med rågras hadde en dag veltet i fjæren for Peder, og derfor hadde Giæver brugt sig noget mot
Peder. Peder hadde da sagt, at ”Hafde Giæer væet ved båen, skulde han ha sat foden for belgen påGiæer, såat hans tarmer skulde skvæte over marken, og hans datter skulde han legge i miølag”. Videre hadde et vitne høt at ihøt under tinget, da ørigheten sat inde åspiste, sa Peder: ” De forbandede hunde som sidder og æder og drikker, mens tjenerne må gå på lorten deres.” Siden en gang, da det var snakket om at han kom til åbli jaget bort, sa han: ” At da skulde han enten ta en ulykke, eller gjøe en ulykke.” Denne sag kom så atter frem på et senere ting, hvor Giæver fremla regning over sit tilgodehavende av Peder med 6 rdl. som Peder ikke kunde benekte. Regningen ble faderen dømt til å betale, da han hadde lovet dette, og dertil sakens omkostninger. Ellers stod påstand mot påstand om tjenestens varighet. Peder selv ble dømt for sine meget lastverdige ord mot husbond og matmoder, til å stå i halsjernet ved Kvæfjord kirke, en time før og en time efter tjenesten.

3. Hans Mathias Rasmussen, født 1756 (Hans’ halvbror)
Nyt ting den 1/7 1773 på Vebbestad
Her var også innstevnt Hans Rasmussen Dahle, der av Jon Pedersen ibid. var anklaget for tyveri. Innstevnte møtte og forklarte, at han var 18 år gammel, født på Dahle og at han 1772 under forberedelsen til konfirmasjonen tok ut tvende skilter av Jon Pedersens nøst og stjal en krukke sirup. Denne spiste han op sammen med en annen gut, Peder Jensen Dahle, for at denne skulle tie. Senere tok han også en anden krukke, som han åt op alene. Jon Pedersen oplyste, at den første krukke kostet 3 ort 8 sk. og den anden 2 ort 8 sk. Dessuten var krukkene kommet bort. Hans Rasmussen ble dømt til at erstatte Jon Pedersen 2 rdl. 4 ort, hvilket han bør optjene, hvis han ikke straks kan betale. Dertil skulle han stå en time i halsjernet ved Kvæfjord kirke når tjenesten der forrettedes. Smågutten Peder Jensen, som var fostergut i Dahle, skulle få ris av sine fosterforældre. Samme Hans Rasmussen ble senere også anklaget for tyveri av nogen oste, også denne gang sammen med samme Peder Jensen. For dette tyveri ble Hans Rasmussen dømt til at miste sin hud i fengsel. I skjærpende retning tok retten hensyn til at tyveriet var begått samme dag han skulle gå til guds bord. Peder Jensen ble dømt til å stå i sækkepipen en times tid til fortjent straf. (PS. iflg census for Dahle i 1769 finnes det en dreng Hans Rasmuson og Petter Joenson på Dahle).

4. Anders Rasmussen, født 1743 (Hans’ bror) og Maren Hansdatter (Rasmus’ 2.kone og Anders’ og Hans’ stemor)
Nyt ting den 23/10 1773 på Vebbestad
På forrige ting møtte Anders Rasmussen Dahle, der efter angivelse skal ha begået leiermål med sin stedmoder: Maren Hansdtr. Dahle, som nu var enke. Han tilstod gjerningen, opgav sig at være 30 år gammel, født her i tinglaget. Stedmoren, som nu hadde været enke i nær 2 år, kunde ikke møte op til dette ting, da hun vær dag kunne falle i barselseng, hvorfor saken da ble utsatt til næste eller til dette ting. Til dette ting - 23/10 1773 på Vebbestad
møtte de begge, uten bånd eller fængsel. Først ble oplæst sogneprest Leths attest ang. deres forhold og vandel. Maren Hansdtr. ble først avhørt. Hun oplyste at være født på gården Dale, og var nu omkring 46 år gammel. Har nu på 5 år været enke efter hennes avdøde mand, Rasmus Mathiasen. Med ham har hun havt 6 barn i 17 års ækteskap. Hun sa sig første gang at være falden i den omstevnte misgjærning omtrent i oktober måned 1772, straks etter hun kom hjem fra høsttinget, og at barneavlingen skedde ved en eneste beliggelse av hendes stedsøn Anders Rasmussen, hvorefter hun fødte et pikebarn, som ennu lever og kom til verden omkring den 15. juli. Beklager ellers vemodig, at hun viste at dette leiermål fremfor andre var høyst utillatelig eller strafværdig, og at hun til mishandlingen blev overilet. Hun benektet ellers at hun aldeles ikke har havt mindste utilbørlig omgang med benævnte hendes stedsøn medens hendes mand levet, eller efter den tid forseelsen blev begået. Anders Rasmusen ble tillike framstillet uten fængsling, og i alle måter vedgik hans stedmoders bekjendelse rigtig at være, og at han selv gik til hans stedmoder da factum ble begået. Han er ellers oppfostret hos Thomas Pedersen Berg og kom siden i avdøde faders tjeneste nylig før hans død, siden han blev svag og sengeliggende, og har siden inntil denne misgjerning skedde været hos sin stedmor. Fogden spurgte Lensmanden Povel Joensen om han i henseende til kongens interesser i sakens omkostninger hadde registreret og optegnet de skyldiges eiendele? Lensmanden svarte, at da skiftet etter maren Hansdtrs mand for nogen år siden ble holdt, fallerede boet så ydelig, at kun få skillinger for kreditorene vare erholdne, og siden har hun siddet enlig i trængende armod, arbeidende for sine små børns opdragelse, så at hun gjeldfri ikke er eiende de fattige klæder hun går i, hvilket forklarede samtlige lagrettesmænd rigtig at være. Angående forbryderen Anders Rasmusens eiendele ble forklaret, at han som forhen meldt er, i sin opvekst har været til opfostring hos andre, og siden tjent hos hans far og stedmoder uten løn for at hjælpe dem i deres armod, så at han intet videre er eiende enn hans fattige gangklær. Denne forklaring sagde lagretten sig ej andet at vide, enn at være rigtig. Deretter framstillede fogden, at da det omstevnte factum med sine omstendigheter er bevisliggjort og forklaret, så påstod han dom til unngjeldelse etter Hans May. lov og forordninger, og at under avsigten måtte vorde mentioneret de skyldige hoved og boeslod at være forbrudt og sakens omkostninger erstattet, så fremt det heretter kunne vorde opdaget, at de skyldige er noget eiende, og således innbød at saken under rettens dom, etter at lensmanden Povel Joensen som de sagfeltes forsvarer var utnævnt. Defensor, Povel Joensen, fremstillede disse personers fald under lemfeldigsdom, såvel for denne ret, som høie vedkommende, allerheldt siden de skyldige utvungen og med meget anger har tilstått deres forseelse, item i anledning av den producerende attest, som viser at de skyldige ellers har ført en ustraffelig og uskyldig vandel her i menigheten, og således innbød han likeledes saken under dom. Retten tilspurgte delinkventerne tilikemed deres anordnede defensor, hvad videre de hadde at sige til deres unnskyldning. De svarede, intet videre enn forhen er meldt. Angående denne sak er ellers meldt, at Maren Hansdatters mands første hustru het Maren Pedersdtr, med hvilken han hadde 6 børn i live, hvoriblandt den sakfeldte Anders Rasmussen er. Lensmand Povel Joensen som opnævnt forsvarer for disse sakfeldte, fremstillede retten, at disse sakfeldte har meddelet dette for ham, at de av enfoldighet ej forestillede sig at sådan hårs straf skulle overhænge deres forbrydelse, da de hørte en tid, at være tillat en mand at ækte sin avdødes hustrues søster, og derfor som sagt av enfoldighet ej anså deres misgjerning så grov, som den nå bliver for dem. For retten innsteilet han dem under nådig dom, og hadde ikke videre på deres vegne at si til deres forsvar. Fogden Rynning svarte, at vel har den høie regjering for nogen tid siden formidlet straffen for leiermål som av ledige personer kunne begåes, men ingenlunde er nogen tid hørt, at ægteskapsbrud og blodskam har været tillatt, ja minst en slik forargerlig uttolkning, at det skulle være en søn tillatt at betræde hans faders ækteseng, som strider mot guds lov og ellers velinnrettede staters.Han innbød derfor, etter sin forrige gjorte procedure, saken under rettens dom og motsa den gjorte undskyldning som en nogen påskut og forargerlig utflukt. Etter tilspørgelse hadde partene ikke videre at sige i saken.
Der ble således dømt og avsagt:
” Af denne sags eximination, befindes det at Maren Hansdatter og Anders Rasmussens egen bekjendelse og tilståelse, at de have begået leiermaa med hverandre, endskjøndt hun er hans stifmoder og han hendes stifsøn. Thi bør de begge for deres grove misgjerning, sig til fortjent straf og andre til exempel at ansees efter lovens 6te bogs 13. cap. 14 artikkel, som er grundet på Guds lov i 3die Mosebogs 18 cap. 8. v., og 20 cap. 11 v., at have deres liv forbrudt.” På et ting i 1775 framla lensmand Povel Joensen en regning over reiseutgifterne til Stegens lagmandsting med de 2 delinkventer, Maren Hansdatter og Anders Rasmusen. Regningen beløp sig til 14 rdl.

           
                                                                               
           

Dommen ble stadfestet av Stegens Lagmandsting, uten at det var nevnt på hvilken måte de skulle henrettes. Reglen på den tid for den slags forbrytelse var dog alltid halshugning. Retterstedet er foreløpig ukjent.

           
               

HANS RASMUSSEN, 1751- 1777 (?)
BERET ANDERSDATTER, 1736-1812

           
           

Hans ble født på Øynes, Kvæfjord, 1751, døpt i Kvæfjord kirke 5.september 1751, konfirmert 29. oktober 1769, også Kvæfjord kirke. Faddere ved Hans’ då var: Johanna Margrethe Buchardt (sannsynligvis enken etter presten Lorentz Buchardt, far til Johan Lorentz Buchardt som seinere ble sogneprest og Oles læremester), Ane Mathisdatter af Øynes (kanskje en eldre søster av Hans) Thomas Jacobsen af Wiig, Hans Pedersen Hundstad og Torlov Pedersen.

Hans er i folketellingen 1770 uten nærmere angivelser om alder e.lign. oppført som dreng på gården Dale. Ellers har det ikke vært mulig å finne konkret informasjon om Hans’ liv og levnet. Det er mulig at han flyttet til Voktor, Kvæfjord, og døde der i 1777. I Kvæfjord kirkebok 1777, finner vi at Hans Rasmussen Woktor, 28 år ble begravet. Alderen stemmer ikke helt med at Hans var født i 1751;

           
                       
                                                                               
           

Beret Andersdatter
Født; omkring 1738, usikkert hvor.
Død; 18.desember 1812, Vik i Ibestad.

Beret er ved folketellingen 1801 oppført som boende hos Nils Pedersen på gården Dale, Nils var også lensmann i Kvæfjord i tiden 1789-1812. Beret er oppført med alder 63 år og benevnt som ”Inderst” og ”Mandens søter”. Foreløig har vi ingen sikker dokumentasjon for slektsforholdet til Nils Pedersen, mest trolig var de halvsøsken med felles mor.

Beret bodde hos halvbroren Nils frem til hun flyttet sammen med Ole og familien i ”Klokkergåden” påVik i Ibestad omkring 1810. Der dø hun, fortsatt ugift i 1812.

 

           
               

OLE HANSEN DAHL, 1774-1839
ELEN MARTHA WOLD, 1774-1855

           
           

Ole var den første som tok navnet Dahl innen vår slekt. Ole var født i Dale i Kvæfjord, han fikk navnet Hansen etter sin far Hans Rasmussen og tok nok navnet Dahl etter gården hvor han vokste opp.

Det er ulike opplysninger om når Ole var født, men mye tyder på at enten er 1774 eller kanskje var 1770 det riktige årstallet.

Døpt; Kvæfjord kirke, 4.søndag i fasten (13.mars) 1774.

           
                       
           

Det var vanlig skikk på den tiden at barna ble døpt ganske raskt etter fødselen, gjerne 2-3 uker. Det skulle tilsi at Ole ble født tidlig på året 1774. Der er i kirkeboken ingen anførsler om at Ole tidligere var døpt ved ”hjemmedå”. Konfirmert; Kvæfjord kirke, 8.november 1789. Vanlig konfirmasjonsalder var omkring 15 år hvilket tilsier at Ole skulle være født i 1774. Det hendte imidlertid at noen måtte gjennomgå konfirmasjonsforberedelsene (-skolen) flere ganger dersom de ikke besto prøvene ved prestens overhøring. Det er lite trolig at Ole måtte gjennomgå konfirmasjonsforberedelsene flere ganger, hans videre utvikling og karriere tyder på at han var ganske oppvakt. Mye tyder på at Ole fikk sin lærer- og klokkeropplæring hos Johan Lorentz Buchardt, prest i Kvæfjord i tiden 1780-1815.

Død; Ole døde 1.juni 1839 og ble gravlagt 6.juni 1839 i Tromsø. I kirkeboken er han angitt å være 72 år, hvilket tilsier at han skulle være født i 1767. Foranstående om dåp og konfirmasjon samt nedenstående fra folketellingen 1801 og militærmanntallet av 1811, tyder på at dette (alder) må være feil.
 

           
                       
            Folketelling 1801; Ved folketellingen av 1801 er Ole oppført som følger:            
                
Folden Kierringøe Kierringøe Ole Hansen Dahl 31 år Ugift Skoleholder i præstegjeldets søndre deel
           
           

Dette skulle tilsi at han var født i 1770. Militærmanntallet 1811; I militærmanntallet for Astafjord oppgir han i mars 1811 å være 41 år og født i Kvæfjord. Dette tilsier også at han skulle være født i 1770.

Ekteskap
Ole traff Elen Martha Wold fra Strinda (Trondheim) og 3.august 1804 giftet de seg i
Bakklandet kirke, Trondheim.
Fra Bakklandet kirkebok;

           
                       
            Elen Martha og Ole hadde følgende barn:            
             

1. Baard Nikolai Benjamin Dahl, født 5.november 1805 i Steigen
2. Simon Marenius Dahl, født 11.06.1807 i Steigen
3. Lorentz Andreas Dahl, født 6.mai 1810 på Vik i Ibestad
4. Ole Wold Dahl, født 2. august 1812 på Vik i Ibestad
5. Anne Birgitte Dahl, født 5.november 1814 på Vik i Ibestad

           
            Bosteder                              
           

Oppvekst tilbrakte Ole sammen med sin mor på gården til sin onkel Nils Pedersen på Dale i Kvæfjord. han holdt trolig til her frem til omkring 1800 da han fikk jobb som klokker og lærer i Kierringøe, Steigen. Familien bodde på Laskestad i Steigen. Her bodde han og etterhvert familien frem til 1810, da de flyttet til Vik i Ibestad hvor de bodde i klokkergården. Vik var fra 1731 klokkergården og ligger ca. 2 km nord for Ibestad kirke. Oles mor, flyttet også fra Dale i Kvæfjord til Vik og bodde sammen med Oles familie frem til sin død i 1812. Hun er i Ibestad kirkebok oppført med navn Beret Andersdatter Wiig, dvs at ordet Wiig var føyd til hennes opprinnelige navn. Hun var fortsatt ugift. Når familien flyttet til Tromsø, overdro Ole ”Klokkergåden” påVik til Peder Nielsen Leier, danebrogsmann, som også overtok som klokker.
 

           
             

 

 

 

 

 

Vik i Ibestad anno 2009

 

           
           

Omkring 1817 flyttet familien til Tromsø hvor Ole fortsatte sitt virke som klokker og lærer. ”Klokkergåden”, litt nord påøa, ble utlagt til beste for Ole og familien. Videre fikk han også i 1825 tildelt tomt i byen, Sjøgata 7, hvor Ole bygde familiens bolig. Her bodde Ole frem til sin død i 1832 og eiendommen ble siden overtatt av sønnen Baard.

           
             

 

 

 

 

 

 

 

Tromsø omkring 1830

 

           
           

Yrkesliv og virke
Johan Lorentz Buchardt, sogneprest i Kvæfjord fra 1780 til 1815, var svært opptatt av fattigfolks ve og vel, herunder også muligheter til skolegang. Buchardt, som tidligere prester, påtok seg opplæring av ungdommen og lærere. Bygdas første skolemester synes å være Nils Nilsen oppnevnt på 1750 tallet. Han overtok skolegjerningen etter presten Peder Leth som i biskop Nannestads rapport etter visitas i 1756 omtales slik;
”Presten.Hr. Peder Leth, er en velskikket Lærer, men haver i dette Aar været meget svag, hvilket altfor tydeligt vistes paa Menigheden og hørtes paa Ungdommen”. I 1790 var det ingen skolemester i Kvæfjord. Ingen ville ha stillingen, som skulle lønnes med 20 Rdl for året.

Det er rimelig grunn til å påregne at Ole etter opplæring hos Buchardt fikk stillingen som lærer omkring 1795. Ole Hansen, skolemester, er oppført i kirkeboka ved flere kirkelige anledninger omkring 1797-99, siste gang som fadder ved dåp på 22.søndag etter Trinit. i 1800.

Ole fikk stilling som skoleholder på Kierringøe i Folden prestegjeld (Steigen) og må ha flyttet dit i løpet av 1800-01. I skolehistorien for Steigen kan man bl.a. lese; ”Midt på 1700-tallet kom det i gang en slags skoleordning med omreisende skoleholdere utnevnt av presten. På 1870-tallet ble de første skolehusene bygd. I noen kretser ble det aldri bygd skolehus og det ble skyss og internering for elevene i lange tider. En sentralskole for hele bygda kom i 1961.”

Av”Instruks for skolemestre 1775” inntatt i Nilmar Storlis Skolehistorie for Steigen kan man lese;
Pkt. 3:
”Soknepresten utvelger til skolemestre de av bødene som er vant med bondekost, har grundig kunnskap i de guddommelige sannheter, et øvet sinn, en uforfalsket Gidsfrykt og et kristelig levnet. Prosten skal deretter godkjenne vedkommende.”
Pkt. 21:”Enhver Skolemester, som destingverer sig med sædeles Fliid og Begvedhed, skal have Fortrin fremfor nogen anden til at blive Klokker, hvorfor og en Prost helst skal foreslaa Biskopen til Klokker saadanne som have tjent som Skolemestre nogen Tiid, og i dette Embede vist Fliid og er gjort sand nytte.”

Ole må alt fra starten på Kierringøe ha gjort seg bemerket og hatt en viss autoritet med seg i forhold til kommunen. Av ”Kartotek for skolehistorie ved Statsarkivet i Trondhjem” fremgå bl.a.:
1.mai 1801; ”Utbet tilskudd til S. (Steigen) skoleklasse 10 rdr. Likeså 1/5 02 1/5 03 10 rdl. ---- Ole H.Dahl kvitt 9/10 05 for 6 rdr.8sk. ”Til min skolestues nøvendige reparasjon ved min tiltredelse til embedet”. Ole kvitterte også30/12 06 for 20 rdr. som han har fåt til sin ”ørige skoleløs forbedring”. 31.mars 1807; Iflg biskop Kroghs ”Inførings.regnskap” for Nordl. Kirke og Skolefond er der utbetalt til ----- ”Skoleholder Dahl, St.bev. tillegg 20 rdr.” 5.juli 1807; Visitasrapport av biskop Krogh: ---- Her er fastskole ved begge sogner,
der have duelige lærere. ----

Omkring 1808 fikk Ole stilling som klokker og lærer på Vik i Ibestad og familien flyttet inn i Klokkergården. Igjen har Ole utmerket seg og er bl.a. i Jubileumstidsskrift for Ibestads kirkes 100-års jubileum i 1981 omskrevet som følger; Flink forsanger, kateket og lærer, alt uten seminarutdanning. Han var den eneste av Ibestads 4 lærere på den tid som kunne skrive.” Ole fortsatte sin karriere og er omtalt i flere historiske skrifter angående tiden på Vik, bl.a.:

Ole fortsatte sin karriere og er omtalt i flere historiske skrifter angående tiden på Vik, bl.a.:

           
              1.

Daniel Traps ”Bidrag til den norske kirkes historie i det 19.åhundre” II, side 285 hvor Ole er omtalt som en dyktig lærer omtalt som følger; ”det i 1820 ikke lykkedes åfåistand en høiere almenskole på Tromsø mens man hadde fått oprettet en fast almueskole under en dyktig lærer Dahl.”

           
              2.

Sokneprest B.Blom, Ibestad, ga 15.august 1905 følgende beskrivelse/referat;”Kirkesanger eller klokker og skolelæer Ole Dahl bosat i Ibbestad fikk av Gunnar Berg d.5/7 1817 såan attest:”at han siden året 1808 har tjentsom kirkesanger og skolelærer i Ibbestad menighet og i dette embede viist baade at han med god stemme og orden kan anføre sangen i kirken samt og at han til børns oplærelse er vel skikket som en forstandig kataket. Med forananført har han forenet en ulastelig vandel.””

           
           

Ole var nå godt etablert som klokker og skolelærer med særdeles godt omdømme. Han ble derfor ”headhuntet” til Tromsøomkring 1818 for åfåetablert og orden påalmueskolen for byen. Lorentz Buchardt, sønn av Johan L. Buchardt, sokneprest i Kvæfjord og Oles ”læemester”, var Oles forgjenger som klokker og læer i Tromsø Kanskje hadde det innflytelse på ”headhuntingen” av Ole til Tromsø

I ”Visitasberetninger 1815 –1820”, bind 42, stå føgende: ”Nordlands biskop inberetter 12/4 1821 at – ”en fast Almueskole slal indrettes i Tromsø Til skolelæer var ansatt en ordentlig dannet, ved lang fremragende tjeneste i dette Fag for duelig erkjent mand Ole Dahl.”

Oles anseelse kommer også til kjenne ved måten han fikk tilrettelagt bo- og gårdforhold. Sogneprest Borchgrevink sørget for ”åfåutlagt ”Klokkergåden” nord påØa til beste for Ole Dahl”. I tillegg fikk Ole utlagt grunn til bolig i byen (Sjøata 7). Sjøata var tiltenkt (regulert) som byens ”Kjømandsgade”, men det ble gjort unntak for tomt til Oles bolig. I Ytrebergs byhistorie beskrives dette slik; ”Myndighetene overvået i disse åene en rimelig fordeling av byggetomtene i byen.---- Fra Simon Dahl ved Strandskillet og videre nordover Strandgata bodde omtrent bare kjøpmenn, likedan i Sjøgata, som også kalles byens”Kjømandsgade”. Unntak var klokker Dahl nedenfor prestegåden, ---- .

I innledningen til beskrivelse om utviklingen av skolestellet i Tromsø skriver Ytreberg i byhistorien;”I åene etter 1814 var det ytterst smått stell med skolen i Tromsø. På fire år ble det overhodet ikke holdt noen almueskole, og andre skoler fantes ikke. P.Figenschou uttalte i kommisjonen av 1817 at stedet manglet ”allslags skoleanstalt for den oppvoksende ungdom, ja endog et subjekt til å lære de første simple skolevitenskaper ----,” Etter som folketallet i byen økte, ble det også flere barn. Men få hadde råd å sende barna sine til Bergen eller Trondheim for i det minste å lære skriving og regning til nødtørft. - - - Den gamle klokkeren Lorentz Buchard hadde fra sagt seg skoleundervisningen ved biskop Kroghs visitas i 1806, men levde i Tromsø til ut i 1830-årene. Som klokker og skoleholder etter ham ble ansatt Ole Hansen Dahl født på Vik i Ibestad 1767(redaktøren; feil, Ole ble født i Kvæfjord trolig i 1774). Han var gift med skipperdatter Elen Marthe Wold fra Trondheim, og fra den nedstammer en stor slekt. Dahl kom antakelig til Tromsø som lærer omkring 1814,(redaktøren; feil, Ole kom til Tromsø omkring 1818) mens Buchard var klokker ennå i 1816. Det heter at klokkeren i alle disse ikke hadde befattet seg med ungdommens undervisning, men bare hjulpet presten med forberedelsen av konfirmantene. På forespørsel hadde han erklært seg ute av stand til å virke som skolelærer. Dahl fikk i 1817 vitnemål fra prost Gunnar Berg i Ibestad om at han med god stemme og orden kunde anføre kirkesangen og var vel skikket til å lære opp barna. Sannsynligvis står attesten i samband med at Dahl ble ansatt også som klokker.

Høsten 1818 ble det holdt et møte i bygdekommisjonen for å ordne det aldeles forfalne skolevesen, i samsvar med loven av 14. juni 1816. Det ble vedtatt å prøve med en fast skole i Tromsø som eneste skolen i prestegjeldet. Skolehuset ble gjenoppbygget nær kirken (nåværende Bankgt 5) som toetasjes, med grunnmuret hus med torvtak 22 ½ alen langt og 6 alen bredt. Her var fire rom foruten kjøkken med grue og bakerovn. Biskop Krogh bad sognekommisjonen sørge for at skolehuset ble satt istand, og forhandle med byens folk om hva de vilde bidra til skoleholderens lønn. I 1819 ble det av fogdkassen utredet en sum til skolehuset, antagelig til innredningen. Men enn i 1820 kom en oppfordring fra biskopen om istandsettelse, og først året etter synes saken å være bragt i orden. Skolen skal ha rommet bare 12 16 barn.
---
I almueskolen skjedde ingen forandring til det bedre før byen fikk sitt eget styre. Den gamle klokker Dahl døde i 1839, men alt i 1833 var sønnen hans, Ole Wold Dahl, blitt ansatt som klokker og skoleholder. Faren hadde særskilt bedt om at sønnen måtte få stillingen. Unge klokker Dahl ble i 1837 gift med prostens datter Andrea Marie Rasmussen, og de bygde seg hus på hjørnet vis-a-vis prestegården altså der telegrafkontoret no er(redaktøren; Sjøgata2).

Ole engasjerte seg i skolearbeidet på en rekke fronter. Han tok aktivt del i prost Rasmussens (svigerfar til Oles sønn Ole Wold Dahl) arbeid med etablering av søndagsskolen som mest var å betrakte som en slags framhaldsskole som kom i gang 5.februar 1826 med gratis undervisning i lesing, skriving og regning. Elevtallet var omkring 20 og det var unge gutter som gikk her, dels håndverkslærlinger, dels drenger hos kjøpmenn og andre. Undervisningen var to timer, 16.00 til 18.00, hver søndag og i den lyse årstiden far 07.00 til 09.00.

Ole deltok også i byens sosiale kretser og fester. Kong Carl Johans fødselsdag, 26.januar, falt sammen med ”soldagen” i Tromsø dvs den dag sola igjen viste seg påBalsfjordhimmelen i sør. Dagen ble naturlig feiret (og feires fortsatt som soldagen). Første gang man hører om en slik fest var i 1820, da Ole diktet en sang for anledningen.

I Tromsø tok Ole også aktiv del i helsearbeidet. N.A.Ytreberg skriver at sammen med kjøpmann Thygesen sto Ole for vaksinering. Thygesen døde og Ole sto alene for vaksinering. I 1822 ”grasserte” en epidemi byen og Ole hadde ikke tid til åta seg av alle. ”Gamle” kirurg Leinick kom i 1824 tilbake fra garnisonstjeneste på Vardøhus og ble også autorisert som vaksinatør.

Barna
Ytreberg sier om Dahl-gutta; ”Som Tromsø-gutter må vi nærmest regne klokker Ole Dahls sønner, som begge ble kjøpmenn i disse årene.”(redaktøren; feil, Ole hadde 4 sønner). De deltok alle på forskjellige måter i utviklingen av Tromsø. Mens Baard, Simon og Lorentz reiste ut, ble sønnen Ole Wold Dahl boende i Tromsø.

           
              1. Baard Benjamin Nikolai Dahl, født 1805, se eget kapitel.            
              2. Simon Marenius Dahl, født 1807            
                                                       
           

Han arbeidet et par år hos Henrich Aas på Røros, og oppførte seg tro og skikkelig i alle måter, senere to år på fogd Hofseth's kontor i Tromsø og viste der flid og dyktighet. Simon fikk Borgerskap i Tromsø i 1833 og ble Baard's (broren) kompanjong inntil 1836. Da dro Baard iht Ytrebergs beretninger, til Stokmarknes og senere (1838) videre til Vadsø, mens Simon fortsatte forretningen alene. Han drev sin virksomhet i det lille 2etasjes huset som sto ved nedre enden av Strandskillet (Strandgata 29). Simon eide og førte sin egen båt, sluppen ”Forsøet” på101/2 k.l. og hadde brygge på”Stranda”. Pågrunn av sitt utseende med krølet hår og skjegg, bar han oppnavnet "Araber Dahl".

Simon flyttet til Hammerfest omkring 1855 og ble tollbetjent der.
 

           
            Hustru: Sophie Andrea Østring Andersen, født 1807,Tromsø            
            Barn:

1. Edvard Celius Dahl, født 1834,Tromsø gift med Tea ? fra Hevne prestegjeld, født 1853
2. Sofie Marie Dahl, født 1837,Tromsø, ugift
3. Eleonore Dilefine Dahl, født 1838,Tromsø gift med Gunder Olsen Hagen fra Rendalen, født 1826
4. Simon Nikolai Marenius Dahl, født 1843,Tromsø gift med Fredrikke Johanna Olava Bruun fra Hurdal, født 1849
5. Maren Andrea Dahl, født 1840,Tromsø gift med Carl Brammer Esbensen, bror av Erikka Andrea Esbensen som ble gift med Johan Marenius Rasch Dahl som igjen var Marens fetter.
 

           
              3. Lorentz Andreas Dahl, født 1810            
           

Kom til Vadsø fra Tromsø omkring 1833 og fikk kjøpstadsrettigheter, hadde butikk på Torvet, var russisk visekonsul. Hans hustru var av Hertelslekta på Berg i Tromsøysund (nå Tromsø kommune) og som stammet fra Røros, og av Møllerslekta som kom fra Flensburg, Tyskland og i mange år på 1800-tallet holdt til som handelsfolk på Klauva, Gibostad.
 

           
            Hustru: Golla Hansdatter Hertel, født 1813,Tromsø            
            Barn:

1. Hans Georg Dahl, født 1831,Tromsø gift med Karen Dorthea Svensdatter Stavseth fra Vardø, født 1831
2. Lorentz Andreas Dahl, født 1840,Tromsø,
3. Anna Regine Dahl, født 1844,Vadsø gift med Bernt Theodor Aas fra Trondheim, født 1840
4. Bethie/Betzy Kristine Dahl, født 1846,Vadsø gift med Thor Soleglad fra Sør-Aurdal, født 1824
5. Elise (Lisa) Othilde Dahl, født 1848,Tromsø gift med Bernhard Ackermann fra Hammerfest, født 1844
6. Theodor Fredrik Dahl, født 1850
7. Caroline Johanne Dahl, født 1854 gift med Hans Christian Ingemann Østvold fra Valdres, født 1847
 

           
              4. Ole Wold Dahl, født 1812            
           

Ole Wold gikk nok i lære hos sin far og hos prost Rasmussen. I alle fall etterfulgte han sin far både som klokker og lærer i 1833 og i 1837 giftet han seg med prostens datter, Andrea Marie Rasmussen.

           
           
 
                                                   
           

Almueskolen synes å ha fått en oppblomstring under Ole Wolds tid, bygningen ble for liten og ”I begynnelsen av 50-årene underviste klokker Dahl i skolebygningen, mens annenlærer Jonas Olsen holdt skole på nordre salen i klokker Dahls gård, ---.

Som sin far deltok også Ole Wold som lærer i undervisningen på ”sødagsskolen”. Videre fant Ole Wold også tid til å ta seg av oppgavene som bibliotekar ved Almuebiblioteket og etablerte og bokhandel.

Ole Wold antas å ha vært en myndig og bestemt lærer som krevde disiplin blant elevene. Elevene svarte med å lage rim som de ropte etter Ole Wold i gata;

           
                     

”Han klokker Dahl,
når han er gal,
da slår han med sin linjal.”

                             
                (sitat fra Ytrebergs byhistorie)                                    
           

Ole Wold tok også del i avholdsbevegelsens utbredelse. Tromsø Forening mod Brændevinsdrik ble stiftet i februar 1843, holdt sine møter i Almueskolen og med Ole Wold som en av lederne de første årene. Foreningen ble også kalt Maadeholdsforeningen og skiftet senere navn til Tromsø Afholdsforening. Ole Wold var også en av ”støtespillerne” da TromsøIndremisjon ble stiftet 10.desember 1858.

           
            Hustru: Andrea Maria Rasmussen, født 1811, Stavanger            
            Barn:

1. Flora Jensine Fredricia Dahl, født 1838,Tromsø gift med Johan Emil Nikolaisen fra Bergen, født 1830
2. Ole Christian Wold Dahl, født 1844,Tromsø,
3. Elen Marie Dahl, født ?,Tromsø
5. Peder C. Kj. Dahl, født ?,Tromsø

           
              5. Anne Birgitte Dahl, født 1812            
                                           
           

Anne Birgitte ble gift med sin fetter Sivert Regnor With, født 1810 i Trondheim. Sivert var sønn av Regine Birgitte Wold, søster av Annes mor, Elen Martha gift med Ole Hansen Dahl. Sivert var sjøkaptein og fører av flere Tromsø-skuter.

           
                             
           

Sivert var tydeligvis en dyktig sjø- og fangstmann. I 1838 ble kun skonnerten ”Alexander”, ført av Sivert, utrustet til ishavsfangst. Amtsberetningen for 1840 sier at fangsten hadde vært lite lønnsom og at fangst-turene dette året brakte bare tap, med unntak for ”Alexander”.Sivert var føer av flere Tromsøkuter og han føte flere av båene eid av ”bankfiskeriinteressentskapet”. Han medvirket til etablering av flere rederier, bl.a. fikk han konsulene Mack, Aagaard og Holst til å samarbeide. De engasjerte Sivert til å reise til Bremen for å bestille et fartøy samt å etterse bygging og levering av dette. ”Skuta fikk måebrev datert 10.mai 1843 i Tromsø. Da det nye norske flagget ble heist første gang i Tromsø 20.august 1844, lå ”Polarstjernen” påhavna med varer fra Altona. ”Polarstjernen” var en skonnert på41 k.l. og fikk under sin dyktige fører, Sivert Regnor With, vist en rekke glimrende egenskaper. Den ble noe av en kjeledegge som byen med rette var stolt av.”- skriver Ytreberg.
 

           
                       
            Så gikk Sivert ”påland” og ble den føste fyrvokter påAndenes fyr da dette sto ferdig i 1859.            
                FAMILIENE DAHL-WOLD-WITH            
           

Historien viser at det på 1800-tallet var nære relasjoner mellom familiene Dahl-Wold-With. Elen Martha Pedersdatter og Baard Larsen Wold hadde fire barn, tre av disse, Regine Birgitte, født ?, Simon, født 1773 og Elen Martha, født 1774, ble på forskjellige måter inngiftet med slektene Dahl og With.

           
   

   
                                                                               
           

Med ett unntak vet vi lite om hvor og hvordan de traff hverandre. Men i tilfellet Richard Bernhard With hadde det iht hans datter Nanna With seg slik; Richard utviste fra ung alder både interesse for sjømannslivet og sjømannskap. Alt som to åring var han med foreldrene på utlandsferd og som syvåring da de på vei hjem fra Rotterdam holdt på å forlise utenfor Træna, ga han faren (Sivert Regnor With) råd om at de skulle holde seg ombord i skuta. Slik gjorde de og godt gikk det. Etter flere utenlandstokter og to år som lettmatros, hadde han spart seg penger nok til å ta styrmannsskolen i Trondheim. Her begynte han i 1863 og fikk hybel hos sin mormors søster, Caroline Sophie gift med skolebestyrer Wennland. Det ryktes og i alle fall antyder Nanna With in sin bok at Richard og Oline Sophie, husets eldste datter, allerede da inngikk forlovelse. Da han endelig vendte hjem fra sjøen i 1872, måtte han love Oline Sophie at nå var sjømannslivet slutt og de giftet seg i 1873. Oline døde allerede fem år senere og etter hennes bortgang, giftet Richard seg i 1879 med husets andre datter, Augusta Septima. Søstrene og Richard var altså tremenninger.

Regina Natvig, datter av Susanna Dothea With og Søren Natvig, og oldebarn av Elen Martha og Baard Larsen Wold, giftet seg etter hvert som hun ble enke like godt med Dahl-brødrene Oluf og Baard Nikolai.

Edvin With, bror av Richard Bernhard og dattersønn av Ole Hansen Dahl, ble gift med Jensine Jørgensdatter fra Soløy i Lavangen og tilhørte Jørgensslekta som senere ble inngiftet med Aa-familien hvor Maren Mette Olaisen, født Johnsen og gift med John Schjelderup Olaisen, dattersønn av Gustav Dahl, tilhører. Langt uti, men forbindelsen er der. Det er siden i historien ikke registrert ytterligere inngifting mellom Dahl-,Wold- og Withslektene.
 

           
               

BAARD BENJAMIN NIKOLAI DAHL, 1805-1876
MAREN ANNA KLÆBOE, 1808-1880

           
           

Baard var den eldste i søskenflokken, født på Laskestad i Steigen den 5.november 1805, hvor han også ble døpt. Kom til Tromsø som tenåring og begynt tidlig som handelsdreng hos Tromsø-kjøpmennene. Giftet seg med Maren Anna Klæboe i 1828 og fikk borgerskap i 1829. Drev forretning sammen med sin bror Simon Marenius frem til 1836, hvoretter Baard iht Ytrebergs byhistorie reiste til Finnmark (Vadsø).

Baard ble konfirmert i Tromsø 16.november 1821.

           
           
 
           
           

Baard tok tidlig jobb som betjent hos forskjellige kjøpmenn i Tromsø. Som 21-åring ble Baard i 1826 satt til å drive fiskeværet og handelsstedet Kjelvik. De tok tidlig ansvar den gang. Stedet var da eid av Peder Kaasbøl Ulich, familien som senere også kjøpte Tamsøy. Kjelvik var på den tid det viktigste fiskeværet på Magerøya og også egen kommune. Så sent som i 1900 var Kjelvik et større sted enn Honningsvåg. Men nedgangstider kombinert med manglende landveis forbindelse førte til avfolkning og Kjelvik kommune ble i 1950 slått sammen med Nordkapp. Kjelvik var fra slutten av 1960 tallet uten fastboende.

Baard bestyrte Kjelvik i en to årsperiode og flyttet mot slutten av 1827 tilbake til Tromsø, gikk inn som kompanjong i forretningen til broren Simon og giftet seg i mars 1828 med Maren Anna Klæboe. Deres datter Anna Nicoline ble senere gift med Michael Julius Michaelsen som tilhørte Ulichslekta. Baards sønn Carl Anton Reiner dahl ble gift med Julie Sophie Schanke som var datter av Wally Berhardine Ulich og Carl Johan Schanke. Forbindelsene til Ulichslekta ble tydeligvis opprettholdt.

De fem eldste barna var født i Tromsø, sist Rebecca i 1838. De neste fem barna er alle født i Vadsø, først Johan Rasch i 1840. Gustav Dahl sier i sin ”Minneoppgave” at Baard og familien kom fra Stokmarknes til Vadsø. Ytreberg sier i sin byhistorie at Baard reiste fra Tromsø til Finnmark omkring 1836-38. Ut fra barnas fødested og fødselsår er nok årstallene svært så usikre, dessuten må perioden på Stokmarknes ha vært kort da Johan Rasch ble født i Vadsø i 1840. Men Baard kan ha jobbet på Stokmarknes mens familien bodde i Tromsø. Det har så langt heller ikke vært mulig å finne noen ”spor” av Baards eventuelle virksomhet påStokmarknes.

Baard og familien må ha kommet til Vadsø omkring 1838. I den første tiden arbeidet han sammen med sin bror Lorentz som var flyttet dit noen år tidligere. Baard var også poståpner i Vadsø, usikkert fra hvilken dato, men nedenstående viser at han i juli 1838 hadde denne stillingen.
 

           
                       
                                                                               
                       
           

           
                                                                               
           

Mest trolig hadde Baard da også fått stillingen som økonom ved Vadsø sykehus og den økte arbeidsmengden som poståpner lot seg ikke kombinere med dette. Iht Baards rapportering var postmengden i 1838:

           
             

”utgaaende 107 poster”
”ankomne 117 poster”

           
           

Som det fremgår av departementets brev, ble det i 1856 som følge av økte arbeidsoppgaver/ postmengde, anbefalt betydelig økning av poståpners lønn. Den økte årslønnen, 150 spd, tilsvarte omkring kroner 600.

Som den ”mere bringbar Mand” ble, etter Baards anbefalinger, hans bror Lorentz Andreas Dahl ansatt som ny poståpner.

Baard døde i Vadsø 12.august 1876.

           
            Hustru:
Barn:

Maren Anna Klæboe, født 4.juni 1808, Skjervøy, død 27.februar 1880
1. Oluf Edvard Martin Dahl, født 1829,død 1857
2. Herman Richard Dahl, født 1831,død 1915
3. Anna Nicoline Dahl, født 1834,død 1858
4. Baard Nikolai Dahl, født 1836,død 1863
5. Rebekka Mathilde Dahl, født 1838
6. Johan Marenius Rasch Dahl, født 1840,død 1894
7. Mathilde Susanne Dahl, født 1842,død 1910
8. Carl Anton Reiner Dahl, født 1845,død 1889
9. Regnor Fredrik Lauritz Dahl, død 1849,død 1932
10. Nikolai Benjamin Dahl, født 1852
 

           
           

Hustru-Maren Anna Klæboe
Maren Anna Klæboe var datter av Susanna Margrethe Hess og Henrik Johan Klæboe som drev handel og gjestgiveri i Straumfjord i Skjervøy. Susanna var datter av Martha Schjelderup av samme Schjelderup slekt som John Røst Schjelderup Olaisen, gift med Anna Ida Mathilde Dahl, datter av Gustav Dahl. Sidsel Margrethe, Maren Annas tante og søster av hennes far, var gift med Axel Rasch. Deres sønn, dvs Maren Annas fetter, Henrich Klæboe Rasch var fadder ved Maren Annas dåp. Henrich Klæboe Rasch fikk 12.oktober 1799 bevilgning for gjestgiveri og bondehandel, hvilket var starten for handelshuset Rasch Moursund i Skjervøy. Sønnen Johan Marenius ble trolig gitt mellomnavnet Rasch som beæring og markering av Marens slektskap til Raschslekta.

Etter Baards død flyttet Maren Anna til dattera Mathilde Susanne som var gift med presten Niels Aall og som da var sokneprest i Øksnes. Her døde Maren Anna i 1880.

Barna
1. Oluf Edvard Martin Dahl, født 1829, død 1857
Oluf var skipper og giftet seg med Regine Birgitte Natvig.

Om Oluf skriver Ytreberg;
I samme styggværet kom skonnert «Emma», kaptein O. Dahl, oppunder kysten paa hjemtur fra København. Den 19. desember fikk han landkjenning av Røst gjennom snetykket som stod inn fra vest. Dagen etter kom skuta seg oppunder Hamarmøy og styrte mot Tjeldsundet. Dahl gikk no opp mot Lødingen og signaliserte etter los; men da ingen var å få, måtte han gå til ankers på en måtelig havneplass. Den 22. desember kom han atter under seil til Sandtorg. Der fikk han endelig los til Tromsøe og kom vel fram til jul. -Også denne episoden vakte oppsikt, og det kom sterke krav i byens avis om skikkelig lostjeneste i Lødingen.

Samme skipper Dahl var ellers utsatt for flere uhell, og til slutt gikk det galt. I mai I856 var «Emma» på vei f ra Vardø med en ladning russevarer til 9-10.000 spesidalers verdi. To-tre mil utenfor Nordkyn kantret fartøyet i en rosse og forliste totalt. Dahl med styrmannen og 3 mann reddet seg; 3 andre omkom mens de sov i ruffen. De overlevende kom seg i en liten båt, og ble etter en tid opptatt av et forbiseilende fartøy. Vraket ble senere berget av ”Gler” og Sivert Regnor With ved Tanahorn. Men skaden var sa stor at skuta fra no av forsvinner av byens skips1iste.

Dahl fikk seg siden et mindre fartøy, jakt «Dahles Minde» på 19 ½ k.l. Med den gikk han i juli en tur til Arkangelsk og kom hjem i oktober. Senere på høsten seilte han med det lille fartøyet til Holland og kom velbeholden tilbake til Bergen. Men etter at han ved juletid var utklarert derfra, strandet det i januar 1857 ved Røst. Hele mannskapet og noen passasjerer omkom, 8-9 personer i alt. Det ble senere reist tiltale mot 2I røstværinger for vrakplyndring!”

Regine og Oluf hadde sønnen Sofus som døde bare noen måneder gammel. Etter at Oluf omkom, giftet Regine seg med Olufs bror Baard Nikolai Dahl.

2. Herman Richard Dahl, født 1831,død 1915
Herman var født i Tromsø i 1830 og giftet seg i Vadsø 24.mars 1856 med Vivikke Markussen, opprinnelig fra Danmark. Det er ikke kjent hvordan han traff Vivikke og om hun hadde noen annen forbindelse til Vadsø. Vivikke og Herman hadde fire sønner, Anton, f.????, Knut Juel,f.1855, Olaf Georg,f.1859 og Adolf Herman, f.1861.

Vivikke forlot Herman og Norge da hans forretninger falt sammen mot slutten av 1870 tallet og hun bosatte seg sammen med sin danske familie i Danmark. Herman emigrerte til USA i 1885. Han reiste først til Calumet i Michigan og i 1890 videre til Seattle. Her giftet han seg med Regina Olsen Bøe fra Segendal i Dalane, Norge, og fikk to barn; Herman Regnor, f. 1891 og Dawn Dagny Mathilda, f. 1894.

Hermans forretningsimperium falt sammen mot slutten av 1870 tallet som følge av nedgangstider og finanskrise. Det tyske finanshuset Lorange & Company, Hamburg, hvorigjennom Herman’s virksomheter hadde finansiering, gikk konkurs i 1875, og Herman ble avkrevd innfrielse over 4 år av sine lån som utgjorde kr 6-7 mill. Herman greide å betale tilbake 75 %, men ikke det siste avdraget. I årene etter forretningsfallet og frem til han emigrerte til USA, arbeidet Herman sammen med kjøpmann Monrad Tvende i Nesseby.

Herman nevner i sin søknad av 24.12.1893 for å lede transporten av rein og samer til Alaska, at han har en sønn i Finnmark, 26 år, gift som har 6 barn. Hva Herman her har bommet på er usikkert, men han kan ha ment sønnen Knut, født i 1855 dvs 38 år i 1893, og som i 1893 hadde seks barn. De andre sønnene, Olaf, Adolph, og Anton utvandret alle til Canada ellerUSA. Olaf reiste i 1901, Adolph sammen med foreldrene i 1885 og Anton i 1905.

I tilleggsbrev av januar 1894 til nevnte søknad om ”Alaska”-jobben omtaler Herman sønnen Adolph som hadde mistet en fot, også som kandidat til å være med på ”Alaska” jobben. Adolph presenterte også seg selv som kandidat som ekspedisjonsleder i brev av 27.januar 1894. Dr. Jackson hadde nå konkurrerende søknader fra tre Dahlkarer, Herman, Regnor og Adolph, og som kjent gikk Regnor seirende ut av konkurransen.

Einar Niemi har i artikkelen ”Utvandring”, Varanger Årbok 1996, beskrevet Hermans liv og levnet som følger;
Herman var betjent ved kjøpmann A.G. Norvis filial i Vadsø (Novis hovedhandelen var på Mortensnes i Nesseby) inntil han omkring 1860 etablerte egen forretning, som ble et av de største forretningstiltak i Vadsøs historie. I løpet av få år bygget han opp en allsidig virksomhet, med filialer og sesongfiskevær rundt hele Varangerfjorden. Han var den første som begynte med dampskipstrafikk i Varanger, i 1868, med MS Varanger som forliste i 1975. Han var kompanjong med Svend Foyn og sterkt involvert i hans "hvalfangsteventyr". Herman etablerte også trankokeri og var en pioner innen guanoindustrien, guanofabrikk ved Thomaselv i 1873. Videre rustet han ut ishavsskuter bl.a, Trafik som forliste i Karahavet i 1870. Det var nær sagt ikke den ting han lot være uprøvd; alt det nye var han den første til å kaste seg med på. Han hadde uten tvil en slags moderne entreprenørånd. I andre halvdel av 1870-tallet ramlet hele hans imperium over ende. I noen år livberget han seg som betjent hos kjøpmann Monrad Tvede i Nesseby. Men i 1885 fulgte han i broren Regnors fotefar til Amerika.

I likhet med Regnor og mange andre søkte Herman først til øvre Michigan, der han landet i byen Hancock. Han livnærte seg som fisker på Lake Superior i et halvt års tid, som han sjøl skriver, "uden derpaa at tjene en Cent, idet jeg nemlig blev bedragen for min Part ca, 200 Dollar, ...", Etter denne fiaskoen slo Herman seg på legeyrket, uten at man kjenner til noen utdannelse og formell kompetanse. De første åra praktiserte han i Midtvesten, i Michigan, Iowa og Wisconsin, I 1890 flyttet han til staten Washington etter overtalelse av familien; Regnor hadde flyttet hit året.

Omkring århundreskiftet kunne folk i Øst-Finnmark lese Herman Dahls annonser i lokalavisene, der han bl.a. informerte folk som hadde planer om å emigrere at "Dr. Herman Dahl" i Seattle kunne kurere hudsykdommer på et par timer "uden Operation og Mediciner" (!), for en 10-12 dollar. I to avisartikler i Vardø-Posten i 1891 forteller han levende om sitt liv i Amerika så langt. Han er svært opptatt av konkurranse-og spekulasjons mentaliteten blant amerikanerne --"leve Concurancen!". Det er tydelig at den gamle entreprenør gjerne skulle vært litt med på spillet. Men økonomien tillot det ikke: Det tok tid å skaffe seg en solid klientkrets på et nytt sted (” og så tager det, i en saavidt stor By, lang Tid forat at blive populær"); konkurransen mellom legene var knivskarp ("Den ene søger bedst muligt at slaa den anden ihjeel"). Dessuten slet han fremdeles med det amerikanske språket fordi han hadde arbeidet så mye blant skandinaver.

Det er også tydelig at sjøfarts-og fiskerimiljøet på Vestkysten ga ham glede, men også hjemlengsel; det minnet om forholdene i Vardø og Vadsø. En av sønnene hadde for øvrig vært innom bankfisket ved Alaska. Herman Dahl drømte også om en tur til Alaska --"min gamle Ven Midnatsolen vil jeg kunde finde igjen her".

Herman døde i Seattle i 1909.

3. Anna Nicoline Dahl, født 1834,død 1858
Anna ble gift, 25.september 1851 i Vadsø, med Michael Julius Høyem Michaelsen fra Trondheim, var bosatt i Vadsø og hadde fire barn, tre døtre og en sønn. Sønnen Paul omkom på sjøen og hadde ingen barn. To av døtrene, Marie Anna og Anna Amalie utvandret til USA, mens Marie Nicoline Fredrikke født i 1854 ble gift med John Jacobsen, kirkesanger og lærer i Nesseby, ordfører i Nesseby i årene 1881-91. Marie og John hadde 16 barn.

4. Baard Nikolai Dahl, født 1836,død 1863
Baard var gift, 26.oktober 1859, med Regine Natvig fra Trondheim, datter av Søren Natvig og Susanna Dorthea With som var datter-datter av Anne Martha og Baard Wold, dvs at Regines mor var søster til Simon og Ellen Martha (Ole Hansen Dahls kone), et av eksemplene på de nære relasjoner der var mellom Dahl-, Wold- og With-familiene. Regine og Baard fikk sønnene Oluf og Nikolai, som var tvillinger.

Baard drev handel i Vadsø og i januar 1863 var han på besøk i Petschenga hos sin bror Carl Anthon Reiner Dahl, kom ut i slagsmål med en russer og døde 1.februar 1863 av skadene han ble påført. Gravlagt i Vadsø.

I folketellingen 1865 er sønnen Nikolai, 6 år, ført som ”pleiesønn”, hos familien Tvende. Nikolai ble oppfostret hos Tvende fra de første par årene etter at faren Baard døde. Mens broren Oluf tydeligvis vokste opp sammen med moren og reiste etter hvert med til USA.

Nikolai Benjamin dro som 14-åring til Tromsø for å gå i smedlære hos Smedmester Anton Klæboe. Smedmester Anton var (?) av Klæboe-familien på Skjervøy og sannsynligvis fetter til Nikolais farmor, Maren Anna Klæboe. Nikolai kom etter hvert tilbake til Øst Finnmark, slo seg ned på Kirkenes som smed ved Sydvaranger hvor han ble en legende. Tidligere hadde han jobbet på forskjellige anlegg i nordre Nordland og svenske rallare hadde gitt han navnet ”Keiser Dahl”. Det fortelles at rallerne var fulle av respekt for Keiser Dahl som på mer enn en måte raget et hode over de fleste. Fremdeles lever det folk på Kirkenes som husker Keiser Dahls gate, stien forbi Russemonumentet, gjennom skogen frem til Nikolai Dahls hus.

Nikolai var gift med Helene Siranna Hansen, født 24.06.1866, fra Saltdalen. ”Keiser Dahl” hadde åtte barn med Helene og to barn før han ble gift.

           
           

”Keiser” Dahl familien omkring 1915.
Foran fra venstre: Helene, Jakob, Anton
Bak fra venstre: Hagerup, Baard, Nikolai
(Keiseren), Natalie

           
                                                                               
           

5. Rebekka Mathilde Dahl, født 1838 Rebekka døde noen måneder gammel.
6. Johan Marenius Rasch Dahl, født 1840,død 1894, se eget kapitel.
7. Mathilde Susanne Dahl, født 1842,død 1910
Gift i 1864 med presten Niels Aall som da var sogneprest i Nesseby. De fikk 10 barn.

Niels Aall ble så res.kap. i Førde i 1875, men trivdes antakelig ikke der for allerede 2 år senere dro familien nordover igjen, denne gang til sognepreststilling i Øksnes i Vesterålen. I 1882 ble Niels sogneprest i Sveen prestegjeld under Søndre SundhordIands prosti hvor han gikk av i 1893. Han var også kjent som en fremragende autoritet i lappisk.

Om barna har vi følgende:
Cato Nikolai Benjamin Aall, født 1865, død 1957 Han var norsk og svensk konsul i Johannesburg, fra 1919 norsk konsul i Tokio hvor han også drev betydelige forretninger. Ridder l. kl. av St.Olavs orden 1923, Kommandør 2. kl. av St.Olavs orden 1934. Anathon August Fredrik Aall,født 1867, død 1943 Gift med Mathilde Langaard i 1899 og senere med Lily Weiser fra Østerrike. Anathon var Cand.theol. 1892 prae ceteris, Kronprinsens gullmedalje i 1891, dr. philos. 1896, dosent 1903-08 i Halle, Tyskland, professor i filosofi ved Universitetet i Oslo 1908-37,han fikk ikke et professorat i teologi da han var for radikal. Han har utgitt bl.a. Der Logos, Logik, Filosofiens historie i Norden, Sosialpsykologi. Han ble medlem av Vitenskapsakademiet i 1898. Niels Emanuel Gustav Aall, født 1868, død 1903 Cand.philos. i 1889, stilling i Telegrafverket, ugift. Esther N.M. Aall, født 1870 Gift med sakfører Just Lund (dansk) og bodde i København. Herman Johan Regnor Harris Aall, født 1871,død 1957 Gift 7.2.1907 i København med Gerhardine Jochomine Gersdorff de Serène d'Acqueria (20.12.1868–1944), datter av godseier Oscar Ferdinand de Serène d'Acqueria (1814–80) og Catharina Elisabeth Wasserfall Rosenørn (f. 1831). Etter examen artium ved Kristiania katedralskole 1891 kastet han seg – i likhet med den eldre broren Anathon – først over teologien, men gikk over til jus og ble cand.jur. 1900. Han fikk bevilling som overrettssakfører 1902 og drev privat sakførerpraksis i Kristiania frem til 1908. Herman ble dr.philos. ved universitetet i Kristiania 1913 og dr.juris 1921 på ulike deler av sitt flerbindsverk Interessen som normativ idé (3 bind 1913-20). Herman ble utnevnt til professor i rettsvitenskap av Quisling og tilhørte Nazi-partiet. Herman er omtalt som en av de eiendommeligste skikkelser i NS-regimets brokete persongalleri. Som juridisk og filosofisk teoretiker med to doktorgrader befant han seg i de mest abstrakte luftlag; i den nazistiske politikk klarte han likevel å stelle til skjebnesvangre situasjoner. I NS var han en Einzelgänger, dvs stadig på kant med Quisling og partiledelsen, men ble like fullt betrodd vervet som leder av den meget viktige Undersøkelseskommisjonen av 1943. Til tross for at avhandlingen vant anerkjennende omtale og Aall flere ganger ble kalt til å forelese i rettsfilosofi, fikk han aldri noen fast stilling ved universitetet. Hans hustru, som tilhørte en gammel fransk-dansk adelsslekt, bidro sannsynligvis til hans underhold som frilans forsker og forfatter. I 1910- og 1920-årene publiserte han i tillegg til sine avhandlinger tallrike vitenskapelige artikler, dikt og skuespill, samtidsbetraktninger og kronikker i store mengder. Et av hans hovedsynspunkter gjaldt britisk sjøherredømme og tollpolitikk, som han stadig angrep. Han talte varmt for Tysklands sak under den første verdenskrig, noe som skaffet ham mange tyske kontakter og en æresdoktorgrad i Berlin. Våren 1939 var Aall invitert til feiringen av Adolf Hitlers 50-årsdag, der han vant utenriksminister Ribbentrops øre og sluttet dessuten forbindelse med tysk utenlandsspionasje, som i den intetanende rettsfilosof fant en nyttig kamuflasje for sin spionsentral i Malmö. Aall, som var NS-medlem siden 1933 og i noen år hadde deltatt i partiets hovedstyre, rekrutterte også Vidkun Quisling til sentralen som filosofisk utreder. Sammen reiste de to til Berlin i desember 1939, der Quisling ble fanget inn av storadmiral Raeder og ledet like til Hitler selv, noe som fikk skjebnetunge følger, idet Hitler nå for alvor vendte sin oppmerksomhet mot nord. Under den tyske okkupasjonen av Norge 1940–45 spilte Herman rollen som juridisk utreder for både tyske myndigheter og norske NS-instanser, selv om han var imot at partiet grep makten. Overfor Norges Rederforbund argumenterte han iherdig for å hindre at uteflåten seilte for de allierte. Han ble utnevnt til professor av Kirkedepartementet oktober 1940, men foreleste aldri. 1942 mottok han NS-statens store kulturpris. Herman ble 1943 oppnevnt som leder av den granskningskommisjonen som gjennom rettslige avhør skulle avsløre kongens og regjeringens angivelige dobbeltspill før 9. april, da man mente at nøytraliteten ble brutt gjennom underhåndskontakter med Storbritannia. Også kongehusets arvefølge og dronning Mauds påståtte infertilitet ble undersøkt; dette kan ha vært en medvirkende årsak til at et av kommisjonsmedlemmene ble likvidert på åpen gate i Oslo 1944. Kommisjonens oppdrag ble aldri fullført, for Aall mistet helt tiltroen til NS-styret og sa fra seg partimedlemskapet for godt 1944. I juni 1943 ble Herman sammen med Egil Holmboe sendt som tolk for Knut Hamsun under den store forfatterkongressen i Wien. Det sies at Aall i stor grad hadde influert Hamsuns kongresstale. Hamsun møtte under samme reise Hitler, Aall fulgte imidlertid ikke med Hamsun i møtet med Hitler, men han hadde også i stor grad influert Hamsuns anmodning om å skifte ut Terboven og opprette en kommisjon i stedet. Under oppgjøret etter krigen hadde rettssystemet vansker med å samles om en entydig vurdering av Herman. Politifullmektig Sverre Hartmann, som ledet etterforskingen mot ham, fant at Herman egentlig ikke hadde forbrutt seg mot straffeloven. Aktor la derimot ned påstand om livsvarig fengsel. I retten dissenterte en av domsmennene i et utførlig votum til fordel for mild straff, fordi tiltalte aldri hadde hatt noen myndighet eller tatt noen bestemmelser. Flertallet fant likevel Hermans adferd så grovt forrædersk, ikke minst ved hans hatske utfall mot konge og regjering, at han 1947, 76 år gammel, fikk en dom på 15 års fengsel. Dommen ble ikke fullbyrdet av alders- og helbredshensyn, og Herman søkte senere Stortinget om ettergivelse av det inndrevne erstatningsbeløpet (40 000 kroner); disse pengene ville han bruke til å fullføre enda et filosofisk verk, Fra åndløst stoff til stoffløs ånd. Søknaden ble avslått, og Hermans siste opus kom aldri lenger enn til kladd. Maren Anna Aall, født 1873,død 1948 Gift med Kristian Birch-Reichenwald Aars, som enke bodde hun senere i Roma og giftet seg med Maurizio Barricelli, Italiensk kunstmaler som bl.a. hadde oppdrag for den russiske tsaren. Etter 1.verdenskrig var han generalsekretær i det italienske krigsinvalideforbundet.

8. Carl Anton Reiner Dahl, født 1845,død 1889 Gift med Julie Sophie Schanke, bosatte seg som handelsmann i Petschenga. Sammen hadde de tre barn.

9. Regnor Fredrik Lauritz Dahl, født 1849,død 1932 Gift med Marie Lindeberg, født 18??, som døde i 1889 i USA, ukjent fødested og foreldre. Marie og fire barn døde i Michigan. Regnor flyttet da til Seattle og ble gift med Martha Tidemann fra Rødøy, Helgeland og fikk 3 barn i annet ekteskap, Ragnor, f.1892, Sigrid M.,f.1894 og Sheldon Tidemann,f.1900. I Trondheim Politikammers emigrantprotokoller finner en under løpenr. 5694-5696 for 1881 følgende; Regnor Dahl, 31 år, handelsmann, hans kone Marie L. Dahl, 36 år, og deres datter Ragna Dahl,1/2 år. De var fra Vadsø og deres bestemmelsessted i Amerika var L’Ans-Baraga, Mich. Videre er det opplyst at billettene til de voksne kostet 202 kroner hver, og at billetten for datteren kostet 10 kroner. De hadde inngått kontrakt med Tyske-linjen 29/8-1881, og de dro ”via Kristiania og Bremen”.

Regnor hadde også barna Rudolf Dahl, født 01.01.1876 og Agnes Therese Dahl, født 19.07.1877 med Wilhelmine (Mina) Sofie Johansen Mattila før han ble gift med Marie Lindeberg. Rudolfs oldebarn og tipp-tipp oldebarn av Baard Nikolai Benjamin Dahl, Ann-Karin Dahl, født 1970, er gift med Geir Olav Næss, født 1967, oldebarn av Gustav Dahl og tipp-tipp oldebarn av den samme Baard.

En som beskriver Regnor Dahls liv og levnet, starter slik; ”Der var engang en mand som i 70-aarsalderen begyndte som bankbetjent.” Regnor hadde tidlig hug til havet og hva de forretningsmuligheter det bød på. I ung alder etablerte og drev han handel med fiskeprodukter, særlig tørrfisk, både ut fra Vadsø og over i Arkangelsk. I forbindelse med at Regnor fikk barna Rudolf og Agnes Therese, er han i 1877 også oppgitt som ”vinhandler og restaurateur”.

Omkring 1877 (28 år gammel) kjøpte han fiskeværet Langenes i Vesterålen og ble pioneer og banebryter for salg og transport av fersk fisk nedlagt i is, helt frem til markedene i Kristiania (Oslo). Nedgangstider kombinert med garantiansvar for brorens (Herman Dahls) investeringer som gikk fallitt, førte også Regnors forretninger i vansker og fallitt. Han tok familien, kone og datter Ragna som da var 6 måneder, med til USA og slo seg i 1881 ned i gruvebyen Calumet, Michigan. Her økte familien til 4 barn.

Gruvebyens klima og miljø krevde sitt og kona Marie og alle fire barna døde. Han selv skildrer dette slik i brev til sin fetter Edvin With (sønn av Anne Birgitte Dahl og bror av Richard With); --- mistet jeg min første hustru efter 12 aars ægteskab, 3 barn døde før moderen og den ældste 9 aar, død 3 maaneder efter moderen av tyfus og lungebetændelse. Det var i 1889.

I en omtale av Regnor leser vi om hans videre ferd slik; Med sorg i sind, men smil paa kind finner vi høsten 1889 Mr.Dahl i Seattle. Han vilde nu søke arbeidsro ved den svalende havbris og blandt de drømmende sjøvover og dragsug. Sjøen var jo hans barndoms lekekamerat, og de to syntes uadskillelige.

Etter å ha overtatt Alaska fra russerne, forsøkte amerikanerne å utvikle staten bl.a. ved å satse på reindrift og i to omganger ble reinsdyr og samer ”hentet” fra Finnmark. Etter forutgående anbud og sterk konkurranse fra sin bror Herman, ble Regnor i 1898 engasjert til å lede transporten av den siste gruppen som besto av 78 samer --menn, kvinner og barn --med fullt utstyr og 500 rein. Gruppen kom fra Bossekop. Gruppen etablerte seg i Fort Townsend hvor Regnor ble en slags sivil leder og Martha fikk jobb som ”husmor”.

Vel fremme i Alaska spurte Regnor en indianerkvinne om hva hun kalte det omliggende området. Som svar fikk han ”Na’omi”. Regnor forteller om dette i sin rapport til Washington og foreslår at stedet skal kalles Nome etter indianerkvinnens ord. Og slik ble det. Språkkyndige vet imidlertid å fortelle at Na’omi på godt nordnorsk betyr; ”Æ forstår ikkje ka du sei.”

På Nomes hjemmeside kan man i dag lese følgende om stedsnavnets tilblivelse;

           
               

In February 1899, a group of 42 men who had staked property and mining claims on the Snake River near Nome City, officially agreed to change the name of the new mining camp to Anvil City, because of the confusion with the Nome River, which was located four miles to the southeast, and with Cape Nome, the point of land located twelve miles from the city. The name change only made the situation even more confusing. The town was locally known as Anvil City for much of 1899, but the United States Post Office Department insisted on calling the community "Nome," apparently because it was thought that a town called Anvil City would be easily confused with the village of Anvik on the lower Yukon. A competing town site had been established at the mouth of the Nome River and it was also called Nome City. The Anvil City merchants feared that the Post Office might decide to move the "Nome" Post Office from Anvil City on the Snake River to Nome City on the Nome River. After a vote was held the merchants reluctantly agreed to change the name of Anvil City back to Nome. Against it's wishes the city was stuck with the unusual name of Nome. Unlike other towns which are named for explorers, heros or politicians, Nome was named as a result of a 50 year-old spelling error. In the 1850's an officer on a British ship off the coast of Alaska noted on a manuscript map that a nearby prominent point was not identified. He wrote "? Name" next to the point. When the map was recopied, another draftsman thought that the ? was a C and that the a in "Name" was an o, and thus a map-maker in the British Admiralty christened "Cape Nome.
 

           
           

Hvorom allting er, så hadde nok Regnor en sentral posisjon i forbindelse med den andre ”sameforflytningen” fra Finnmark til Alaska hvilket fant sted i 1899. Og Regnor er i denne anledning også omtalt i Ørnulv Vorrens bok "Samer, rein og gull i Alaska", 1989.

I 1902 vendte Regnor og familien tilbake til Seattle hvor han med ”Alaska”-midler etablerte fiskeforretning. Men som en beskrev; --- men medgang og motgang vedblev at kappes om at komme ham paa skudhold, for 1914 forsvant forretning og hus i en brann. Regnor var da 65 år. Men Aar og kaar hadde imidlertid ikke magtet at sette merker efter sig paa Dahls utseende; for ikke en blandt hundrede kan møte ”støets aar” med en holdning og kraft som Regnor Dahl, og ikke en blandt tusen kan paabegynde sin løpebane som bankbetjent i den alder.

10.Nikolai Benjamin Dahl,født 1852
Ble konfirmert i Vadsø 1874 ellers er det ingen informasjoner tilgjengelig.

 

           
               

JOHAN MARENIUS RASCH DAHL, 1840-1894
ERIKKA ANDREA ESBENSEN, 1838-1918

           
                       
                                                                               
           

Født 5.august 1840 og døpt 6.november 1840 i Tromsø, døde 22.august 1894, i Vadsø.

Johan ble ved dåpen også gitt mellomnavnet Rasch. Maren Annas tante og søster av hennes far, Sidsel Margrethe Klæboe, var gift med Axel Rasch. Deres sønn, dvs Maren Annas fetter, Henrich Klæboe Rasch var fadder ved Maren Annas dåp og han startet også handelshuset Rasch i Skjervøy. Sønnen Johan Marenius ble trolig gitt mellomnavnet Rasch som beæring og markering av Marens slektskap til Raschslekta.

Der er flere eksempler for de nære relasjoner mellom Dahlslekta og Raschene; Johans søster Anna Nicoline var dessuten gift med Michael Julius Michaelsen som gjennom Ulichslekta også var beslektet med Rasch familien og Vivikke Elisabeth Dahl, datter av Knut Juel Dahl, sønn av Herman Dahl, ble oppfostret hos Henrik Rasch i Havøysund.

Johans kusine, Maren Andrea Dahl datter av Simon Marenius Dahl, ble senere gift med Carl Bremmer Esbensen, bror av Erikka Andrea Esbensen som ble gift med Johan Marenius Rasch Dahl og mor til Gustav Dahl. Carl Esbensen var postmester i Vadsø omkring 1900.

Iht journalist Hans Kr. Eriksen, hevder Gustav Dahl (90 år) at hans far, Johan, kom fra Stokmarknes og talte Vesterålsdialekt, mer feil kan man ta. Johan var født og døpt i Tromsø og kom som svært ung, kanskje to år gammel, til Vadsø hvor han vokste opp.

Johan var handelsbetjent hos Andreas Esbensen som drev forretningen H.F.Esbensen. Han falt for datteren i huset, Erikka Andrea og giftet seg med henne i 1865. Se også flere detaljer i kapitel 5.-”Minneoppgave” av Gustav Dahl.

Erikka Andrea arvet båe penger og ”Grønevig”-gården etter sine foreldre. Etter Gustav Dahls Minneoppgave og hva en kan tenke seg så var livet i Dahlhjemmet preget av velstand sosiale så vel som kulturelle aktiviteter. Interiør bilde fra Grønnevig-gården gjenspeiler litt av dette.

           
                                         
                                                                               
           

Det er usikkert om hvilket år familien flyttet inn i Grønnevig-gården, men folketelling 1875 forteller om følgende beboere:

Tellingsår: 1875 Vadsø Gatenr.80, 6, 113 Antall leiligheter: 4 Gårdeier: Johan Dahl

           
           
Navn Familie-stilling Sivil-stand Yrke Fødselsår Fødested Etnisitet
Johan Marenius Rasch Dahl hf g Huseier og Handelsmand 1840 Tromsø n n
Erikke Andrea Esbensen Kone g   1839 Vadsø n n
Rolf Engh Dahl s ug   1867 Vadsø n n
Thora Dahl d ug   1868 Vadsø n n
Erikka Andrea Dahl d ug   1870 Vadsø n n
Johan Nicolai Dahl s ug   1872 Vadsø n n
Anna Ida Mathilde Dahl d ug   1874 Vadsø n n
Gustav Dahl s     1875 Vadsø n n
Gjert Rikkard Gundersen Handelsbetjent ug Forsørger sig selv 1859 Vadsø n n
Elvine Bernthine Olsen Barnepige ug Forsørger sig selv 1860 Vadsø n n
Hansine Dorthea Dahl Stuepige ug Forsørger sig selv 1857 Vadsø n n
Johan Erik Lonto Maanedsdreng ug Forsørger sig selv 1851 Kemi

k k

Britha Gaisa Pesiø Eriksdatter

Fjøspige ug Forsørger sig selv 1812 Sodankylllæ

k k

Hans Petter Smidt

Husfader(Leieboer)

g Bager 1846 Stenkjær n n
Rosilde Victoria Widsted Kone g   1853 Hammerfest n n
Oline Jensine Widsted Boutikjomfru ug Forsørger sig selv 1860 Hammerfest n n
Karen Fredrikke Smidt d ug   1874 Hammerfest n n
Marie Petersdatter Aaja Tjenestepige ug Forsørger sig selv 1861 Alten Prgj

k k

Johan Olsen Tyende Bagersvend ug Bagersvend 1852 Jemsø Prgj ?

k k

           
            Har ikke greid å finne ut om Hansine Dorthea Dahl var fra vår Dahlslekt.            
           

Gustav Dahl yndet historien om ”Finnmarks fattigste gutt som ble gift med Finnmarks rikeste jente”, slik kan man også si det. Johan arvet neppe mye etter sine foreldre og han fikk Erikka Andreas hånd som nok var velstående etter datidens mål. Johan overtok etter hvert svigerfarens forretning og utviklet denne videre. Han måtte ha vært en drivende forretningsmann og utviklet virksomhet med filialer eller avdelinger i Bugøyfjord og Latneringen (?). Virksomheten omfattet betydelig eksport og handel over landegrensene, særlig med Finland og for igjen å sitere Gustav Dahls intervju med Hans Kr. Eriksen; ”han hadde hele Enares befolkning i sin hule håd”.

Nedgangstidene rammet også Johans forretninger og det endte med forretningsmessig kollaps. Det er også alminnelig kjent at Johan slet med alkoholproblemer og dette bidro ikke positivt i drift av forretningene.
Johan døde i Vadsø 22.august 1894.
 

           
            Hustru:
Barn:

Erikka Andrea Esbensen,født 1839,død 1918
1. Rolf Engh Dahl, født 1867,død ?
2. Thora Dahl, født 1868, død 1944
3. Erikka Andrea Dahl, født 1870, død ?
4. Johan Nicolai Dahl, født 1872, død 19??
5. Anna Ida Mathilde Dahl (Nørregaard), født 1874, død 19??
6. Gustav Dahl, født 1870, død 1975
7. Evald Dahl, født 1880, død 1880
 

           
           

Johan hadde en datter utenom ekteskap med Birthe Mortensdatter, Bugøynes, Inger (eller var det Inga) Mathisdatter Dahl, født 1879. Antar at mellomnavnet Mathisdatter hadde sammenheng med hennes stefar, Mathis Sarre. Inger hadde i alle fall en datter, Inga Alette Sarre, gift Hansen, født ca. 1917, (93 år sommeren 2010), bosatt på Kirkenes. hennes datter Kari Sarre, gift Lillevik bor også på Kirkenes.

Hustru- Erikka Andrea Esbensen
Erikka Andrea var datter av Andreas Esbensen som var 3.generasjon Esbensen i Vadsø.
Erikka styrte hus og hjem og overlot alle forretninger til Johan. Hun fortsatte Esbensen-stilen fra Danmark og hjemmet var betraktet blant den tids fornemste i Vadsø.

           
                           
               

Erikka ved forskjellige aldre, Først som ung jente (bak til venstre) sammen med mor og far Esbensen og søster Grethe Sophie, så som gift med Johan og sist som gammel dame på besøk i København.

 

           
           

Barna
1. Rolf Dahl, født 1867,død ?
Var konfirmert i Vadsø 19.mars 1883, utvandret til Russland og ingen hørte mer fra han.

2. Thora Dahl, født 1868, død 1944

           
                                                       
           

Ugift, bodde alltid i Vadsø og tok del i husholdet først hos sine foreldre i Teatergata 54, sammen med søsteren Erikka Andrea tok hun seg av moren frem til hennes død i 1918 og senere hos Anna Eugenie og Gustav Dahl, døde på aldershjem i Nyborg i 1944.

3. Erikka Andrea Dahl, født 1870, død før 1910. Ugift, bodde alltid i Vadsø og også hun tok del i husholdet og tok seg særlig av sin mor etter Johan Raschs bortgang.

4. Johan Nicolai Dahl, født 1872, død 19?? Johan var sjømann, flyttet som ung til Tromsø og utdannelse som styrmann, flyttet senere til Haugesund og var gift med Maren Baastad fra Nærstad.

Historien sier at Maren og Johan hadde tre sønner, Johan M. Rasch Dahl,(M. står sannsynligvis for Marenius som sin farfar) født 1906, Trygve Dahl, født 1909, mens detaljer om en mulig tredje bror foreløpig er ukjent.

Johan M. Rasch Dahl ble ansatt som kasserer ved Råfisklagets kontor i Svolvær i 1939. Her var han under krigsårene og frem til i 1946. Da flyttet han til Tromsø og er i Råfisklagets beretninger f.o.m. 01.07.1946 frem til 25-årsjubileet i 1963 oppført som "Hovedkasserer" ved hovedkontoret. Johans videre skjebne og/ eller familie forhold har vi p.t. ikke oversikt over.

5. Anna Ida Mathilde Dahl (Nørregaard), født 1874, død 19?? Som 15-16 åring tok Anna jobb som hushjelp hos familien Nørregaard, distriktslege i Vadsø. Familien reiste til Oslo og Anna flyttet med. Anna ble hos Nørregaard og bodde sammen i Jabob Aallsgate 45B resten av sitt liv. Hun ble i voksen alder adoptert av Nørregaard som ikke hadde barn eller livsarvinger og tok da etternavnet Nørregaard.

           
           

Fra venstre: Magda Frauk (omgangsvenn av Nørregaard familien), Anna Nørregaard (Dahl) og fru Nørregaard

           
                                                                               
           

6. Gustav Dahl, født 1870, død 1975, se eget avsnitt.

7. Evald Dahl, født 1880, død 1880 Døde som barn 6 måneder gammel.

           
               

GUSTAV JOHANSEN DAHL, 1875-1970
(1) ANNA EUGENIE HANSEN, 1878-1932
(2) ELLEN KRISTINE ASLAKSEN, 1902-1955

           
           

Født 3.november 1875, døde 2.januar 1970
Gustav falt for en jente i nabolaget, Anna Eugenie Hansen. Annas foreldre, Eva Korbi og Ole Edvart Hansen, Eva var fra Torneå og Ole Edvart fra Balsfjord, han var omgangskole, snekker, fisker og altmuligmann, begge var trofaste læstatianere og så også datteren Anna Eugenie. Dette falt ikke nødvendigvis i god jord hos den fornemme Esbensenfamilien, ref
Gustav Dahls ”Minneoppgave”, kapitel 5. Men da som ellers Gustav hadde bestemt seg og da var det ingen vei utenom. I den videre historie sto Esbensenslekta frem som ledere av læstatianer bevegelsen i Nord Norge.

Av flere årsaker også sitt valg av livsledsager, fikk Gustav lite eller intet jordisk med fra sineforeldre som start på sitt voksne liv. Men som han selv sier til Hans Kr. Eriksen; ---- han trengte ingen arv i form av penger og gods. Han hadde arvet et skarpt hode og to kraftige hender, han kunne slite seg frem med egne krefter. Og det gjorde han.” Det hevdes at han ved morens død i 1918 arvet kroner 25-35.000 etter henne, beløpet skal stille og rolig gått inn på Gustavs bankkonto. Etter dette startet Gustavs forretningsmessige storhetstid.

Gustav var arbeidskar, gikk aldri av veien for å ta det taket som måtte til. Han livnærte seg og familien ved i første omgang med arbeid i sin fars forretning. Derigjennom opparbeidet han seg kunnskap og kontaktnett nødvendig for å starte for seg selv, hvilket han etter hvert gjorde. Mens forfedrene fra Kvæfjord var opptatt av skole, utdannelse, tro og mere akademiske og kulturelle gjøremål, var Gustav som sine nærmeste forfedre, Baard Benjamin (bestefar til Gustav) og de fleste av hans brødre, videre også Gustavs far, Johan Rasch, opptatt av økonomi og handel.

Transport ble tidlig en ”lidenskap” for Gustav. Omkring 1898 fikk han oppdraget for post transport for strekningen Tana til Krampenes. Iht eget utsagn hadde han dette oppdraget i mer enn 30 år. I første omgang ble transporten utført med hest og i god ”Dahl åd” måte guttene tidlig trå til, for posttransporten ble det i hovedsak sønnen Edvart. Posttransporten ble i realiteten grunnmuren i Gustavs økonomiske verden.

Ole Nilsen var den første vadsøværing som anskaffet seg motorisert kjøretøy, bil, det var i 1919. Gustav skjønte nok fort at her lå fremtiden for transportforretninger. I løpet av 1922 investerte Gustav i to T-forder, samlet pris kroner 6.000. Vinterstid måtte imidlertid både Ole Nilsen og Gustav ty til hestetransport.

Gustav arvet som nevnt kroner 25.000 eller kanskje var det 35.000 etter sin mor. I utgangspunktet holdt han strengt på arven, ingen kanskje noen få, fikk vite om dette. Pengene ble etter hvert satt i ”arbeid”, Gustav investerte i fraktefartø, men han ble skremt av sjøn og prosjektet ble raskt avviklet. Så investeres det i automobiler, først de ovennevnte to T-forder, lastebil og i 1924 en 7-seters Buick. Buicken ble byens stolthet.

           
           
 
           
           

Gustavs eldste sønn Edvard fattet også interesse for den ”nye tid”. Sammen med sin venn, Ole Andreassen, ordnet Edvard seg med lån hos Vadsø Sparebank og guttene dro til Trondheim for å gå på kjøre- og bilmekanikerskole. Etter en måneds kjøreskole ble førerkort nr. 480 utstedt til Edvard. Etter ytterligere fire måneders jobb/opplæring som mekaniker hos Gaden og Larsen, gikk turen hjem til Vadsø og inntreden i forretningen sammen med faren (Gustav). Gustav fikk aldri førerkort, dette overlot han til eller rettere sagt krevde han av de yngre krefter.

Gustavs forretning utviklet seg svært positivt og omkring 1925 så hans brevark ut som så:

           
                                             
           

”Men såkom brennevinet”,sa Gustav om sin far, men det kom aldri til Gustavs munn, han forble avholdsmann hele sitt liv. Nedgangstider for forretningene mot slutten av 1920-årene og begynnelsen av 1930-årene kom han ikke unna. Og kanskje var det noe i naboenes utsagn --- voi voi den Dahl ----. I 1936 bisto døtrene Olga og Dagmar med lån til Gustav, kroner 1.000 fra Olga og kroner 8.264 fra Dagmar. Buicken havnet senere i Ålesund som tilbakebetaling av lånet fra Dagmar. Gustav livnærte seg og familien med handelsvirksomhet og som skysskar med postruta i ”bunnen”.

Gustav er beskrevet som streng og ”rettlinjet”, mot barna var han husets herre og de måtte følge befalinger. Han var ydmyk ovenfor høyere makter selv om han aldri offisielt delte sine to koners læstadianske tro. Hjemmet overlot han til sine koner, men barna fulgte han med, kanskje mer dess eldre han selv ble og særlig jentene. De passert han på. Når Laila dro ut av Finnmark for første gang, fulgte han med. Lailas første besøk og opptreden utenfor Finnmark var i Harstad i november 1955, da fulgte far Gustav med og han ville ikke bo hos sin datter Anna som holdt til 15 km utenfor Harstad, nei, han skulle bo på Grand for ”åpasse påLaila”.

           
           
Her studeres Lofotposten etter en av Lailas opptreden i Harstad høsten 1955.

 

           
             

Fotominner om Gustav i forskjellige aldre og stadier i sitt liv;

           
                       
                                                 
                                                                               
           

Ved folketellingen i 1900 finner vi Gustav og familien som da besto av han, Anna Eugenie og tre barn, boende sammen med svigerforeldrene, Eva Karoline født Korbi og Ole Edvart Hansen, i Sletten nr. 116. Folketellingsrapporten har følgende opplysninger:

 

           
             

Gatenavn: Sletten
Gatenr: 116
Antall leiligheter: 2
Antall personer registrert på bostedet: 11

           
           
Navn Familie-stilling Sivil-stand Yrke Fødselsår Fødested Etnisitet
Ole Edv. Hanssen hf g Fisker 1837 Balsfjord Tr n
Karoline Hanssen hm g Hustru 1839 Sverige n
Johannes Hanssen Sønnesøn ug Sønnesøn 1886 Finland n
Gunnar Sigmund Hanssen Sønnesøn ug Sønnesøn 1889 Vadsø n
Helga Hoikka tj ug Tjenestepige 1885 Vadsø f
Anders Myllykangas fl ug Fattiglem 1842 Finland f
Gustav Dahl hf g Fisker 1875 Vadsø n
Eugenie Dahl hm g Hustru 1876 Vadsø n
Andrea Dahl d ug Datter 1896 Vadsø  
Dagmar Dahl d ug Datter 1889 Vadsø  
Johan Dahl s ug Sønn 1900 Vadsø  

 

           
           

”Fisker” er anføt som yrke for båe svigerfar, Ole Edvart, og Gustav. Ole Edvart var mest kjent som omgangsskolelærer og snekker, men fiske var nok også en attåtnæring. På samme måte var kanskje noe fiske også for Gustav en attåtnæring i tillegg til transport, handelsvirksomhet og gårdsdrift (ku og hest). Gustav ble aldri ”venn” med havet og fiske og sjøvirksomhet ble aldri noe for Gustav. Gustav fikk allerede i 1898 postruta helt fra Langnes i Tana til Krampenes. Denne kjørte han frem til 1914 da den ble delt opp i flere roder fordelt på flere kjørere.

Gustav kjøpte ”Dahlgåden” (Slettengate 117 senere kalt Hvistendahlsgate 57) omkring 1907-08. Kjøpesummen var iht obligasjon til Hypotekbanken kroner 1.200. Gustav bodde resten av sitt liv i ”Dahlgåden” inntil han de siste åene flyttet påaldershjem.

Ved særeieavtale av 3.februar 1952 overlot Gustav Dahlgården til sin kone nr. 2, Kristine Aslaksen. Senere (1966) overtok Olga Bye (Dahl) gården og overdro den videre til broren Edvard Dahl i 1977. Gyda Dahl, enken etter Edvard, solgte så eiendommen i 1981 til Arvid Sveen som i 1999 overdro gården til Finnmarks Fylkeskommune som fortsatt står som eier. Gården benyttes i dag til utleie for unge bildende kunstnere.

Gustav døde fredag 2.januar 1970 og ble gravlagt fra Vadsø kirke en uke senere, fredag den 9.januar 1970.

           
                                                         
                                                                               
           

Gustav var gift to ganger som følger:
1. Ekteskap:

           
            Hustru:
Barn:

Anna Eugenie Hansen, født 1876, død 1932
1. Andrea Erikka Dahl, født 1896, død 1997
2. Dagmar Karoline Dahl, født 1898, død 1992
3. Johan Edvard Dahl, født 1900, død 1977
4. Georg Sigmund Dahl, født 1904, død 1971
5. Olga Eugenie Dahl, født 1906, død 1977
6. Leif Albert Dahl, født 14.04.1908, døde som barn.
7. Karl Gustav Dahl, født 22.06.1910, døde som barn.
8. Thora Dahl, født 1914, død 1996
9. Anna Ida Mathilde Dahl, født 1916, død 2006
10. Gudrun Dahl, født 1919, død 2008
 

           
            2. Ekteskap:                                                            
            Hustru:
Barn:

Elen Kristine Aslaksen, født 1902, død 1955
1. Ragnvald Mattis Dahl, født 1931
2. Laila Gunhild Dahl, født 1934
3. Thea Dahl, født 1935
4. Gustav Harald Dahl, født 1937
5.
6. Åse Ingvarda Dahl og Nils Aslak Dahl, tvillinger, født 1938

 

           
            Hustru 1 - Anna Eugenie Hansen
           
           

Ikke rart at Gustav Dahl trosset både foreldre og prest, han var nok fortapt i denne vakre ungjenta og de giftet seg 3.mars 1895, da var Anna Eugenie 18 år og Gustav 19 år.
 
Anna Eugenie var født 4.juni 1876 og døde 20.mars 1932.

Annas foreldre var Eva Karoline Korbi og Ole Edvart Hansen. Eva var født i Torneå og familien kom til Vadsø omkring 1850. Ole var fra Balsfjord i Troms og kom til Vadsø som omgangsskolelærer. Ole var også kjent som snekker og livnærte seg og familien med kombinasjon som lærer, snekker og fisker. Eva døde i april 1914 mens Ole levde til mars 1926.

Blant familie-arkivalier dukket frem denne avis avskriften fra Anna Eugenies begravelse:

           
           
 
           
            Hustru 2 - Elen Kristine Aslaksen            
                                                   
           

Elen Kristine også kjent som ”Stina” ble føt i 1902 pågåden Elvestrand, Alleknjarg i Polmak. Giftet seg med Gustav Dahl i 1934 og døde i Vadsø i 1955. Elens foreldre var Gunhild Aslaksdatter Holmen fra Valjok og Aslak Johnsen fra Alleknjarg.

Søsken flokken på åtte besto av jenter og fem gutter. Elen og hennes familie er omfattende omtalt av Ragnvald Dahl i hans bok ”Alleknjarg i mitt hjerte”.

I Ragnvald Dahls nevnte bok er Elen omtalt slik;

           
                       
           
           
                                                                               
           

Barna
1.ekteskap:
1. Andrea Erikka Dahl, født 1896,død 1997
Andrea var eldst i søskenflokken, kanskje den mest det ”raskeste hodet” også Hun feiet gjennom middelskole og telegraf utdannelse på tid langt kortere enn noen og hva normalt var. Som en av landets første kvinner tok hun eksamen ved telegrafskolen i Tromsø i 1913, 17 år gammel. Under første verdenskrig tjenestegjorde hun i Lødingen, der alt samband mellom England og Sovjetunionen ble formidlet. Etter krigen fulgte oppgaver ved «Rundemanden” ved Bergen Radio og i 1922 gikk turen videre til Sandnessjøen. Her traff hun Olaf Rokseth, telegrafbestyreren, fra Trondheim og de giftet seg.

Sammen fikk de sønnen Rolf, lege og professor i hjertemedisin, som fra begynnelsen av 1970 tallet var bosatt i Trondheim. Hit flyttet også Andrea etter at hun ble enke omkring 1970.

Rolf var gift med Priscilla Gabrielle Constance Herd fra England. De fikk guttene Rolf Christian født omkring 1952 og Olav født i 1955, som igjen har gitt seks barnebarn. Priscilla døde i 1979 og Rolf giftet seg på nytt med Hanna Berit og hadde ingen barn med henne.

Rolf døde 14.april 2009.

Som telegrafistinne brukte Andrea kjennetegnet ”Dea” og hun ble etter hvert i alle kretser kun kjent som Dea eller tante Dea. Dea var en strikt dame og bestemte tidlig at hun skulle bli over hundre år. Hun begynte planleggingen av dagen alt som 90 åring og feiret 100 årsdagen på Bakklandet menighetssenter i 1996. Da skrev Adresseavisen følgende:

           
                       
                       
                       
                                                                               
            Dea likte å se verden og hun skrev mangt et reisebrev. Et av disse er;            
                       
                       
                                                                               
            2. Dagmar Karoline Dahl, født 1898, død 1992            
           

Dagmar gikk samme yrkesvei som sin eldste søster, Dea. Også hun raskt gjennom middelskole og telegrafskole, så til Kjøllefjord som telegrafistinne. Her gikk det ikke verre til enn at hun traff Nils Foldal, sunnmøring som drev eget fiskebruk. De giftet seg i 1920 og fikk fem barn i Kjøllefjord før de i 1933 flyttet til Ålesund.

 

           
                                                                               
           

Foldal hadde innredet 2.etasje i salteribygget som bolig og her holdt familien til de første åra.

I 1994 ble Foldalbruket fredet av Riksantikvaren Foto;Foldalbruket før 2.verdenskrig, Kjøllefjord Kystlags medlemsblad Foldalavisen Juli 1999.

 

           
           

Hjemmet i Fabrikkgata 7 eller Skaret som de fleste kjente det som, ble et møtested for finnmarkinger og særlig Vadsø-jenter i Ålesund. Og dem var det noen av. I stil med sin mor Anna Eugenie, holdt Dagmar åpne dører i Skaret. Hyllest fra en av Vadsø jentene, Gjertrud Evanger, gift Mattland, forteller det meste;

 

           
           

Dagmar 80 år 22. januar 1978
Kjære Dagmar.
Jeg sitter og blar i minnenes bok, og tenker tilbake i tiden,
på dager i årene lenge før krigen, -og alle dagene siden.
Jo mere jeg tenker blir alt i minnet til lysende stjerner
og varige gleder i sinnet. --

Stor gjestfrihet er det som preget og preger ditt hjem,
og jeg var jo også en av dem,
som kom op i Skaret og fant mine venner for livet.

Folk var her alltid -fra byen og landet.
Vi måtte beundre deg Dagmar, vi kunne jo ikke annet,
for din velsignede ro, om her kom ti eller to, i hjemmet var plass til alle.
Det demrer langt bak i mitt sinn,
vi kalte det ofte "Hotell Krypinn."

Noen enkle minner må jeg ta med,
Du tok deg tid i din travelhet,bilen ble fyllt og vi kjørte avsted,
med deg som guide og Anna ved rattet,
(Anna var Anna Ida Mathilde Dahl,senere gift Olaisen)
ganske små turer var meget høit skattet.
Det var i gamle dager da få hadde bil.
En stor opplevelse å kjøre noen mil.

Du var med i alt. Ja si oss nu hvem,
kan glemme den tiden da alle fem
pluss Rolf og Anna og jeg stilte i uniform.
(Rolf var-Rolf Rokseth sønn av Dagmars søster Andrea)
I speideren fant vi en norm,
som siden utslag i livet har gitt.
Du støttet oss alle og gav av ditt.

Om sommeren til Ørsta drog du avsted,
alle bama og barnas venner var med,
mens Anna og jeg i Skaret huserte.
Jeg husker godt Nils, han var ikke så blid,
da Anna og jeg ved natters tid, kom hjem og vi hadde trakket,
på gulv og i trapper han nyss hadde lakket.
Han tilgav oss fort --det gale vi hadde gjort

 

Du styrte det hele med sikker hånd,
en god, en vennlig og kjærlig ånd, var kjennemerket i Skaret.
Du samlet oss om deg, barna -Thora -Anna og meg,
(Thora var-Thora Dahl, Dagmars søster)

Så hadde du dine meningers mot, og at du var streng det er sant.
Men jeg kan ikke huske vi noengang av denne grunn kom på kant.
Og siden i livet vi lærte jo det, du hadde så rett og så riktig.
Så har vi da takket deg alle som en, og sett at det også var viktig
at hånden som styrte og ånden bak den, var kjærlig og god og streng.
og best jeg husker den store respekt vi hadde for deg.-

Jeg husker også fra krigens dager,
Du hadde vel ikke alltid lager.
Du hadde en krukke lik hun i Sarepta, din krukke blev aldri tom,
for du hadde alltid noe å dele med de som til Skaret kom.
Aldri gikk noen tomhendt herfra,
du gav og du gav og var alltid rede,
og lønnen din var velsignelse og glede.

Idag er vi kommet her slekt og venner,
og rekker imot deg takknemlige hender.
Vi takker og hyller deg for hvad du er,
og hvad du har vært for hver især.
Når noen kan takke fordi du er til, har du ikke levet forgjeves.

Nå står du på høiden og ser tilbake,
på livet som var så rikt og så godt,
og vi vil ønske deg mange lyse og gode dage,
og takke for alt vi har fått.
Ja Dagmar, når vi idag på deg ser,
ja så er det jo ganske vittig,
at du nu virkelig er,
en dame imellem de åtti og nitti.

Hjertelig tillykke med dagen.
Gjertrud

 

           
            Også i Ålesund vokser nye generasjoner til;            
           

Anne Foldal Nørve, datter av Reidun Foldal og Hans Nørve.
Her kanskje 10 år, i dag voksen dame på 53.

 

           
                                                                               
           

Dagmar og Nils hadde 5 barn, søstrene Dagmar (gjerne kalt ”Lille Dagmar”), Elna, Liv og Reidun, samt bror Nils Asbjørn. De ble alle født i Kjøllefjord. Siden er det blitt 33 barn, barnebarn og oldebarn.

Dagmar døde 2.januar 1992.

3. Johan Edvard Dahl, født 1900, død 1977
Johan Edvard, kalt kun Edvard, ble tidlig bitt eller rettere sagt beordret inn i transportkarriere.Guttungen var ikke gamle karen da han måtte kjøre postruta og historien forteller at hestenmang en gang kom hjem med gutten sovende i sleden, men hesten viste hvor hjem var når arbeidsdagen var over.

Edvard ble gift med Gyda Pettersen fra Svartnes utenfor Vardø tidlig i 1928. Gyda var født i 1906 og døde i 1993. Sammen hadde de syv barn, guttene Fridtjof, Rolf, Leif og Nils, samt jentene ”Mimmi” Gyda, Eugenie og Gerd. ”Mimmi” Gyda døe tre måneder gammel. Senere er det blitt 53 barnebarn og oldebarn og i dag ytterligere 11 tipp-oldebarn etter Gyda og Edvard, disse er spredt fra Vardø/Vadsø-Østlandet-Rogaland-Sverige og New Zealand. Sammen med Mia Elise Haag Kvien i Nordkjosbotn utgjør disse ungdommene (tippoldebarna) 11 generasjon etter Rasmus Mathiassen, født 1725, Ole Hansen Dahls farfar, som kom fra Øynes i Kvæfjord.

           
           


Gyda og Edvard


Samlet på Lindseth, fra venstre; Eugenie, Gyda (mor)
med Gerd på fanget, Rolf Gustav, Leif og Fridtjof

           
                                                                               
           

I de første 8 årene bodde familien i 2.etasje hos Gustav Dahl. Samboskapet med Gustav Dahls famlie nr. 2, utviklet seg ikke nødvendigvis veldig positivt, og Gyda med ungene Fridtjof, Rolf, Leif, Eugenie og Gerd, flyttet 9.mai1936 i all hast til Lindset. Lindseth bød på ganske enkle kår, uten innlagt vann og strøm, men etter hvert ble forholdene forbedret. I 1936 kjøpte Edvard ”Åbæsen huset” og familien flyttet inn der. Men så kom krigen og etter bombingen av Finnmark Kringkaster i juni 1940, flyttet familien tilbake til Lindseth. Tyskernes tilbaketrekning og ny intens alliert bombing av Vadsø utover sommeren 1944, førte familien på flyttefot, nå til Tana. De kom seg unna evakueringen og var igjen samlet tilbake på Lindseth senhøstes 1944. Les mer om dette i Fridtjofs ”Minner fra et langt liv” i kapitel 8.

Som 14-åring var skolegangen over og Edvard gikk aktivt inn i farens virksomhet på full tid. Førerkort fikk han etter kjøreskole i Trondheim i 1921, deretter ble det sjåfør jobb hos Polarbil, inntil hans far Gustav Dahl anskaffet den første lastebilen i 1925. da ble det jobbing hos Gustav Dahl inntil Edvard i 1931 fikk sin første egen lastebil. Da begynte en ny tid for Edvard og han var siden sin egen herre og arbeidsgiver. I mellomtiden hadde han ved siden av kjøring for faren, også drevet egen kjøreskole. Oppdragene for Edvard og lastebilen var mange og ymse, bl.a. drev de (Edvard og lastebilen) i et par år malm transport for AS Sydvaranger i Kirkenes, Gyda og ungene bodde også i den tiden hjemme i Vadsø.

Etter siste krig, fikk Edvard oppdraget for postkjøringen fra hurtigruta i Vadsø. Dette oppdraget hadde han og bilen, de var uadskillige, i over 30 år, frem til han av (u)fri vilje gikk over i pensjonistenes tilværelse som 77-åring. Edvard avsluttet sitt 56-årige sjåførliv uten å ha vært innblandet i ett uhell da han døde i 1977.

Da Edvard gikk bort like etter jul i 1977, skrev hans venner;

           
                       
                                                                               
           

4. Georg Sigmund Dahl, født 1904, død 1971 Som sin eldre bror, ble Georg beordretinn i transport. Det var nok ikke mange veier utenom i Gustav Dahls regime, transport og etter hvert i hovedsak personbefordring, ble Georgs karriere. Georg fikk førerkort omkring 1922 i Vadsø. Lembi og Georg drev også jordbruk med husdyr. Hester hørte til i den tids transportforretning og Georg fant også travkjøring som en morsom hobby.

           
                                                 
                                                                               
           

Georg og Lembi Natalie Kalliainen fra Pasvik giftet seg på Strand i Pasvik den 20.august 1932. Lembi var født i 1908 og døde i 1992. Lembi tok seg av gårdsdriften, heimen og ungene, de ble etter hvert 10 søsken, jentene Reidun, Erna, Gunvor, Anna, Bjørg, Ruth og Ester, samt guttene Dankert, Olaf og Bjørn.

           
           

           
                                                                               
           

Olaf døde 26 år gammel, mens de andre 9 søsknene her i fin form og strålende humør under slektstreffet sommeren 2010. Disse har ytterligere gitt 59 barnebarn og oldebarn, og siste skudd på stammen tipp-oldebarnet, Mia Elise Haag Kvien født 17.august 2001, Nordkjosbotn, også hun tilhører den 11. generasjonen etter Maren Pedersdatter og Rasmus Mathiassen, Ole Hansen Dahls farfar som kom fra Øynes i Kvæfjord. De øvrige etterkommere er rikelig fordelt over landet, foreløpig er det ikke rapportert om noen som har utvandret.

Som far og bror Edvard, heste- og biltransport ble Georgs karriere, og ikke bare personbefordring, men også brøyting og andre oppdrag. Det sies at George med sin første Ford, var den første bil som hadde oppdrag fra Statens vegvesen med å holde ”elveveien” over Tanaelva åpen om vinteren.

 

           
                                             
                                                                               
           

Selv om persontransport etter hvert ble Georgs viktigste virksomhet, så var langtransport en betydelig del av virksomheten gjennom 1950-tallet og begynnelsen av 1960 årene. I samarbeid med bror Edvard, et varemerke ble vinterlig langtransport, med kryssing av Tanaelva over isen ved Utsjok til Oslo med reinkjøtt, ryper og multer. Sønnen Dankert og fetterene Leif og Rolf hadde mange Oslo-turer og med forskjellige opplevelser underveis.

5. Olga Eugenie Dahl, født 1906, død 1977
Olga etterfulgte forfedrenes interesse for forretning og handel. Tidlig på 1930-tallet gikk hun handelsskole i Bodø. Det gjorde også John Røst Schjelderup Olaisen og det endte med forlovelse. Etter endt handelsskole reiste de hvert til sitt og da John kom til Vadsø for å avtale bryllup, fikk han avskjed på grått papir, Olga ville ikke mer.

Olga giftet i 1935 seg med Osvald Bye fra Vardø og i en årrekke drev de handel i Vardø. Olga og Osvald besøkte senere ved flere anledninger John som senere ble gift med Olgas søster Anna.

Olga og Osvald avviklet etter hvert sin forretning i Vardø og flyttet til Vadsø hvor de tok jobb hos Esbensen-forretningene.

Odd Bye, født 18.mai 1941, er sønn av Olga og Osvald. Odd gikk på teknisk skole i Ålesund, med hybel i Skaret, og ble utdannet flymekaniker og mens han jobbet i flyvåpenet på Andenes ble han gift med Unni. De hadde to barn, men Unni døde som 30-åring, Odd skiftet til oljebransjen, jobbet en årrekke utenlands for Hydro-olje og etter hvert gift på ny. Ingen barn i annet ekteskap.

6. Thora Dahl, født 1914, død 1996
Etter endt sykepleier utdannelse i Ålesund mot slutten av 1930-tallet, reiste Thora til Gøteborg. Hun huskes av mange som den som etter krigen brakte kokusnøtter og bananer til oss her hjemme. Mange av slekta smakte den slags for første gang når tante Thora kom på besøk fra Gøteborg.

Tante Thora ble ”engelen” i familien, hun tenkte påog ofret seg for alle andre. Hun kom tilbake til Ålesund som sykepleier og endte etter hvert sine dager på aldershjem i Vadsø i 1996.

7. Anna Ida Mathilde Dahl, født 1916, død 2006
Anna forlot Vadsø etter morens død i 1932. Hun bodde først hos sin søster Andrea i Sandnessjøen hvor hun gikk en slags middelskole. Så kom hun til Ålesund hvor hun jobbet på kontoret hos Nils Foldal og bodde i Skaret. Foldal var ekspeditør for Vesteraalske og Anna drømte alltid og snakket ofte om forskjellige kapteiner og offiserer ombord på Vesteraalskes hurtigruter, særlig var hun opp
tatt av forholdet til ”tante Nanna”. Nanna With var tremenning med Gustav Dahl (Annas far), og både Nanna og faren Richard var fra tid til annen gjester hos Dahl i Vadsø.

I Ålesund ble Anna en aktiv del av gjengen med Vadsø-jenter og i speiderbevegelsen. I god Dahl-ånd hadde hun skaffet seg førerkort og under evakueringen av byen ved tyskernes bombing i april 1940, deltok hun som ivrig lastebilsjåfør. Anna fikk etter krigen deltagermedaljen for sin innsats.

Noen i familien hadde fanget opp at John Røst Schjelderup Olaisen som tidligere hadde vært forlovet med Annas søster Olga, var blitt enkemann etter å ha vært gift med sin bror Oddmunds svigerinne på Vik i Helgeland, og kontakt ble opprettet og kjærestebesøk kom i gang. Anna og John giftet seg i Ålesund 6.april 1941.

           
                                                                 
           

Anna flyttet til Harran i Nord-Trøndelag hvor John var samvirkelagsbestyrer og her kom tre barn. Men John hadde alltid hug etter egen forretning og i 1950 kjøpte han forretningen til Klaus Røst (ikke i familie) på Borkenes i Kvæfjord. Familien økte med ”lillesøter” Solveig som ble født mens familien bodde på Dalsnes, noen steinkast fra gården hvor Ole Hansen Dahl ble født og vokste opp. Ingen kjente da til denne del av historien.

Ingen av Olaisen-ungan (Dahlslekta) bor i dag i Kvæfjord.

8. Gudrun Dahl, født 1918, død 2008
Utdannet sykepleier, jordmor og helsesøster. Sykepleier fra Sandnessjøen sykehus i løpet av krigsårene, jordmorskole i Bergen 1947-48 og helsesøster i Oslo 1958-59. Til sammen 5 års utdannelse innen helse og omsorg. Var helsesøster på Harran i 1946-47, hvor søsteren Anna og svoger John på den tiden holdt til. Jobbet etter jordmorskolen i mange år ved E.C.Dahl Stiftelse, Trondheim, bestyrerinne ved Trondheim kommunes Mor- og Spebarnshjem i perioden 1963-70, deretter helsesøster ved Kontrollstasjonen for mor og barn frem til hun gikk av med pensjon.

Gudrun giftet seg omkring 1950 med Nikolai Eidem (kjent i familien som Lai), bygningsingeniør fra Selbu. Sammen fikk de Randi, født i 1951. Randi er utdannet lærer, gift med Jens Kristian Lervik og har fire barn, Kristian født i 1978, Ragnhild født i 1981, Anders født i 1983 og Marit født i 1987. Familien bor på Kvål utenfor Trondheim.

2. ekteskap:

           
           
Montasje fra slektstreffet sommeren 2009.
           
                                                                               
           

1. Ragnvald Mattis Dahl, født 1931
Sønn av Kristine og adoptert av Gustav Dahl. Realskole, eksamen artium, Statens gymnastikkskole og pedagogikk, lærer i Vadsø, Tjølling, Bærum, Ringerike folkehøgskole og rektor i Oslo fra 1970 til 1990. Ragnvald har 20 nordnorske mesterskap i fridrett - 3.000 m hinder og 5.000 m. 15 ganger på det norske landslaget i friidrett (hinder) og 10 ganger på det nordnorske landslaget i friidrett. Gift og skilt fra Liv Sundfær, Vadsø, senere gift med ? Heggtveit, lensmannsdatter fra Fetsund, Romerike, og i dag skilt fra henne.

Ragnvald har barna Per Ragnvald født i 1956, Stig J.R. født i 1958, Anne født i 1963 og Frode født i 1966. Disse har ytterligere gitt Ragnvald fem barnebarn.

2. Laila Gunhild Dahl, født 1934
Lailas historie som sangartist, begynte med Sigrid Olsens overtalelse til å hive seg med i ”Lys og lykte” konkurransen påKirkenes i august 1955, såvar det første besøk og opptreden utenfor Finnmark i Harstad lørdag 12.november samme år. Så gikk det slag i slag, Oslo, Stockholm og Helsingfors, Lailas sang la Norge og Norden for sine føtter. Men da Aase Nordmo Løvberg begynte å snakke om New York, sangskole og internasjonal karriere ville Laila noe annet, hun hoppet av sangkarrieren, giftet seg med Erke og de slo seg ned i Polmak. Erke døde, men Laila lever i beste velgående fortsatt i Polmak. Laila og Erke fikk 4 barn, Elisabeth født i 1962, Randolf født i 1964, Frank født i 1969 og Tor Gustav født i 1972. Senere er det kommet til 7 barnebarn.

3. Thea Dahl, født 1935
Thea dro over fjorden til Kirkenes og traff Ingvald Henriksen. De giftet seg omkring 1955 og fikk guttene Hallgeir født i 1956, Trond Magne født i 1962 og Ingar Gustav født i 1967, disse har gjort seg litt kjent med forfatterskap
–”Henriksen brørene ror igjen”. Søter Elin Kristin kom innimellom født i 1960. Siden har det kommet ytterligere 7 barnebarn. Ingvald døde 6.mai 2005.

4. Gustav Harald Dahl, født 1937

           
                       
                                                                               
           

Gustav Harald, Vadsøgutt på sin hals, møtte sin Ida Dagfryd Henninen, og de giftet seg omkring 1962. Så kom fire jenter, Marion født i 1963, Hege født i 1965, Karin født i 1968 og Liv født i 1970. Senere kom 10 barnebarn og senest oldebarnet Nikolai Olaussen Joki født 6.august 2008.

5. Åse Ingvarda Dahl, født 1938 (Tvillingsøster med Nils Aslak Dahl, nr. 6)

           
           

Sangstjerne som søster Laila. Åse bor nå i Oslo, er aktiv fortsatt, gir konserter og underholder med sin fantastiske stemme og hun nyter det selv også, det ser en på henne under utøvelsen. Åse traff så Hilbert Sigmunn Monsen, det ble bryllup og etter hvert kom Sigmund født i 1968 og Bodil født i 1969. Senere er det kommet tre barnebarn.

           
                                                                               
           

6. Nils Aslak Dahl, født 1938 (Tvillingbror med Åse Ingvarda Dahl, nr 5) Judith Petra Salkjelsvik, fra Ålesund kom som sykesøster og jordmor til Vadsø ca. 1962, tapte sitt hjerte til Finnmark og Nils Aslak. De giftet seg og etter hvert kom to jenter og fire gutter, Kjell Arne født i 1964, Margareth født i 1965, Hilde Marie født i 1967, Ørjan født i 1968, Aslak født i 1971 og Jørgen født i 1972. Siden har det ytterligere kommet 12 barnebarn.

 

           
           

 

Dahlslekt.no v/jso © 2011